Ta pyszna babka była przygotowana na majowy, ciepły piknik.
Ze wszystkich planów została tylko babka. Jest ona idealną propozycją na
podwieczorek z herbatką w gronie przyjaciół. Babka cytrynowa należy do moich
ulubionych ciast, dzięki czemu często gości na moim stole i jeszcze szybciej
znika.
SKŁADNIKI
12 dag masła;
15 dag cukru;
skórka otarta z cytryny;
cukier wanilinowy;
2 jajka;
20 dag maki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta soli;
0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;
2 łyżki soku z cytryny.
NA LUKIER
5 łyżek cukru pudru;
gorąca woda;
kilka kropli soku z cytryny.
WYKONANIE
Masło ucieramy z cukrem, skórką i cukrem wanilinowym na białą, puszysta
masę. Dalej miksując dodajemy jajka. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z
proszkiem i solą. Gdy składniki się połącza dolewamy jogurt i sok z cytryny,
chwilę wszystko mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Babkę
oblewamy lukrem (cukier puder zalewamy minimalna ilością wody, wkrapiamy sok i
wszystko dokładnie mieszamy). Zachęcam do spróbowania.
Uwielbiam babkę cytrynową, takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę to czym prędzej zmienić ;)
OdpowiedzUsuńAleż prosty i smaczny przepis, a Twoje roladki dotarły do mnie, super, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałek teraz mniam :)
OdpowiedzUsuńjuż robię herbatkę i się częstuję
OdpowiedzUsuńZrób dwie herbatki, a ja pokroję babkę:)
UsuńSzybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerza :)
OdpowiedzUsuńz babek najbardziej lubię właśnie cytrynową, najlepsza :)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam ciasto cytrynowe, za smak i prostotę w przygotowaniu. A krztałt babki z decydowanie ciekawszy.
OdpowiedzUsuńkocham babki jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńidealna do kawki lub jak ktoś wyżej pisał herbatki:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam cytrynowe babeczki :)
OdpowiedzUsuń