SKŁADNIKI
1 kg fileta z piersi kurczaka;
kawałek selera;
1 pietruszka;
1 marchewka;
ziele angielskie;
liść laurowy;
pieprz w ziarenkach;
Maggi do smaku
sól;
1 brokuł;
1 mały kalafior;
1 papryka czerwona;
1 papryka żółta;
1 puszka groszku konserwowego;
1 puszka kukurydzy konserwowej;
50 g żelatyny.
WYKONANIE
Na wywarze warzywnym (seler, pietruszka, marchew, ziele
angielskie, liść laurowy, pieprz, sól) gotujemy mięso przez około 30 minut. Na
trzy – pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy podzielonego na różyczki
kalafiora i brokuła. Po ugotowaniu nasze mięsko wyjmujemy i kroimy w grubszą
kostkę, zaś marchew w plasterki. Następnie musimy przefiltrować wywar,
najlepszym sposobem jest użycie filtra do kawy. Po tej czynności powinniśmy
uzyskać około 2,5 litra klarownego wywaru, w którym rozpuszczamy żelatynę.Przed dodaniem żelatyny wywar doprawiamy Maggi. W
dowolnych naczyniach układamy warstwami warzywa i pokrojone w kostkę mięso.
Zalewamy wywarem z żelatyną i odstawiamy do stężenia galaretki.
Mmm, też właśnie chciałam zrobić zawsze taką warstwową ;) Czas się zebrać !
OdpowiedzUsuńAle nadziana galaretka :) uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńp.s
piękny bez w nagłówku bloga :) moje ulubione kwiaty!
bardzo lubię takie galaretki, często je robię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie galaretki. Rzeczywiście są zdrowe, bo napakowane wszystkimi możliwymi warzywami :-)
OdpowiedzUsuńMój mąż by mnie ozłocił za taka galaretkę.
OdpowiedzUsuńAniu, ja do tego bukietu komplementów dla galaretki dodałabym, że jest obłędnie pyszna, bo na Twoich zdjęciach wszystko wygląda tak, jak na stole przy którym własnie usiadłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale pysznie to wygląda :))
OdpowiedzUsuńAle piękna, bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko!:) porywam porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie-bo kolorowo.Pozdrawiam i życzę miłego dnia
OdpowiedzUsuń