niedziela, 30 września 2012

GRUSZKI I BRZOSKWINIE W SYROPIE

Bardzo lubię te owoce i chciałabym zatrzymać trochę lata w słoiku. Zimą w sam raz jako dodatek do ciast, galaretek i deserów. Jeśli ktoś zechce, to gorąco polecam. Teraz jest najlepsza pora na taką akcję.


SKŁADNIKI
gruszki/brzoskwinie;
3 l wody;
1 kg cukru;
można dodać wanilię, cynamon, goździki;
kwasek cytrynowy;
ocet;

WYKONANIE
Przygotowujemy miskę z zimną wodą i dolewamy ok. 4 łyżek octu. Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na 4 części i wrzucamy do miski z octem, dzięki czemu owoce nam nie ściemnieją. Zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy aż ten się rozpuści. W czyste słoiczki wsypujemy na czubku łyżeczki kwasek cytrynowy, układamy owoce i zalewamy gorącym syropem. Słoiczki pasteryzujemy ok. 15 min i odwracamy do góry dnem.

5 komentarzy:

  1. Oj wyjadało się takie smakołyki mamie ze słoików w spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Aniu, jeśli robi Pani na zimę dżemy, konfitury np. z czarnej porzeczki, śliwek, wiśni.. to ja bardzo proszę o przepis. Za parę miesięcy bardzo się przyda!!
    pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię jakiś dżemik czy konfiturę. Postaram się zamieścić na blogu:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Czy jest Pani w stanie określić na jaką wagę gruszek wystarcza podany przez Panią syrop w przepisie? Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pamięć mnie nie myli, to coś koło 3 kg:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+