poniedziałek, 9 grudnia 2013

GULASZ Z MAKARONEM

Taki gulasz przyrządzam najczęściej. Nie wymaga dużego nakładu pracy ani dużej ilości składników. Zawsze robię go z większej ilości mięsa i tylko codziennie zmieniam dodatki do niego, raz jest to makaron, na drugi dzień kasza a na trzeci ziemniaczki. Dodam, że z każdym dodatkiem smakuje rewelacyjnie.


SKŁADNIKI
1 kg wołowiny na gulasz;
2 cebule;
pieprz i sól;
przyprawa do gulaszu;
2 łyżki mąki;
olej;

WYKONANIE
Wołowinę myjemy, odkrawamy, co nam się nie podoba i kroimy w grubszą kostkę. W rondelku rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy mięso. Gdy już lekko się przesmaży, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy przyprawami. Chwilę jeszcze wszystko smażymy. Zalewamy gorącą wodą. Gotujemy, aż mięsko będzie miękkie. Na koniec robimy zaklepkę z mąki i wody.
Teraz wystarczy ugotować przepyszny makaron Czaniecki Świder kolorowy (z dodatkiem kurkumy, szpinaku i pomidorów) Semolina 100%. Dodam tylko, że z mężem na jedno posiedzenie zjedliśmy całe opakowanie tego makaronu, tak nam smakowało :).

13 komentarzy:

  1. uwielbiam takie gulasze, ja jednak dodaję do niego pieczarki i paprykę :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Pani blog, mimo że nie jestem osobą która lubi gotować i nie śledzę kulinarnych portali - ten blog jest wyjątkiem, bo znalazłam tu dużo fajnych, prostych przepisów na domowe pyszne potrawy, które wychodzą nawet mi:) dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi słyszeć słowa uznania:) Staram się zamieszczać przepisy proste i sprawdzone. Pozdrawiam

      Usuń
  3. ja nie jestem mięsożerna, ale to danie wygląda super pysznie mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulasz jest trochę pracochłonny, ale za to smakuje..... Uwielbiam. Makaron dobrałaś w takim zestawie kolorystycznym, że nie trzeba nikogo specjalnie do obiadu namawiać. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny klasyczny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłaś idealnie w mój gust, jeśli gulasz to tylko z makaronem! Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki, taki obiadek to bym zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka. Czasem w zalewie kuchni molekularnej potrzeba nam takiego właśnie cudnego klasyka. Dzięki wielkie za takie podejście do gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie danie zawsze się sprawdza, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wołowina to moje ulubione danie, gulasz robię dość często z makaronem właśnie, bo rodzinka za ziemniakami nie przepada:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+