niedziela, 21 czerwca 2015

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH

To ciasto musiałam robić dwa razy z rzędu. Za każdym razem znikało w błyskawicznym tempie. W smaku bardzo przypomina sernik, ale jest lżejsze i mniej kaloryczne od sernika z sera. Ja swój sernik polałam polewą. Ten przepis podpatrzyłam u cioci i w jej wersji ciasto było udekorowane owocami i galaretką.


SKŁADNIKI
Na ciasto:
2 szklanki maki pszennej;
0,5 szklanki cukru;
2 płaskie łyżeczki proszku;
2 jaja;
125 dag margaryny.

Na masę jogurtową:
2 duże jogury greckie(2 x 400g);
1,5 szklanki cukru pudru;
1 opakowanie cukru wanilinowego;
5 jaj;
2 budynie śmietankowe;
0,5 szklanki oleju.
Polewa czekoladowa.

WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki. Zamiast ciasta kruchego, możemy użyć herbatników. Zabieramy się do przyrządzenia masy jogurtowej. Żółtka, budyń, olej, jogurty i cukier wanilinowy miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy cukier puder. Delikatnie mieszamy z masą jogurtową. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy polewą lub galaretka. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.

20 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba Twój sernik. Przeważnie tylko z sera się piekło. A tu proszę... taki sprytny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze gdy w przepisie jest budyń, nigdy nie wiem, czy najpierw trzeba go ugotować, czy po prostu wsypać sproszkowany? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, uwielbiam takie "oszukane" serniki, są lekkie jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ten sernik musi być pyszny! :)
    Ach, ta konsystencja.. *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. oszukany sernik to coś dla mnie, te jakoś mi bardziej smakują niż zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak sernik, to już się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. proszę napisz wymiary blaszki jakiej używasz do pieczenia tego ciasta .Blog ciekawy ale nigdzie nie podajesz wymiarów foremek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekłam ten serniczek w blaszce 20x20cm, wyszedł wysoki:)

      Usuń
  8. Piękny sernik jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i pyszny tylko dlaczego mój opadł? zrobiłam wszystko jak w przepisie , nie otwierałam drzwiczek od razu, smakuje jak budyń:( a ja ryczę z rozpaczy. Co zrobiłam żle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ... nie mam pojęcia co poszło nie tak. Może następnym razem będzie lepiej. Opadnięty też jest smaczny:)

      Usuń
    2. Jeszcze jak smaczny :) zniknął w pięć minut !!! pozdrawiam gorąco:)

      Usuń
  10. Sernik bez sera to nie sernik ;p
    Jeśli powstał na jogurtach, to powinien nazywać się jogurtowiec. W każdym razie to ciacho musiało być cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki tani zamiennik sernika z ser. Polecam spróbować, bo naprawdę jest dobry!

      Usuń
  11. Pani Aniu prosze o podanie ile ml.jogurtu czy sa to kubeczki 0,5l
    I czy tortownica 26 bedzie ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam, jogurty po 400g x 2. Tortownica 26 cm powinna byc ok:) Pozdrawiam!

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+