wtorek, 29 grudnia 2015

CIASTO MIODOWE ZE SEREM

Następne ciasto z serii: „na święta” :). Na moim blogu jest już przepis na ciasto miodowe z orzechami, bardzo słodkie i dobre. Postanowiłam więc troszkę pogmerać w recepturze, by wyszło coś dobrego i równie pysznego. Zrobiłam krem z sera gotowanego i orzechowego kajmaku. Możecie sobie tylko wyobrazić jak smakowało... niebo w gębie :).


SKŁADNIKI
Na ciasto:
50 dag mąki;
1 łyżeczka sody;
2 łyżki mleka;
10 dag miodu;
10 dag masła;
2 jajka;
2 łyżki cukru.

Na krem:
1 kg sera z wiaderka;
0,5 szklanki cukru;
puszka kajmaku orzechowego;
20 dag masła;
3 jajka;
3 łyżki maki ziemniaczanej;
kakao do posypania;
płatki czekolady Decorada Delecta;
cukier wanilinowy Delecta.

WYKONANIE 
Najpierw zabieramy się do zrobienia ciasta. Miód z cukrem podgrzewamy, następnie dodajemy mleko i masło. Wszystko dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło. Mąkę i sodę przesiewamy, dodajemy jajka i dolewamy miód. Zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 4 części. Każdy placek pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut.
Teraz pora na krem. Jajka miksujemy z mąką, dodając troszkę sera. W rondlu rozpuszczamy masło, cukier i kajmak. Dodajemy ser – wszystko razem gotujemy do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Wlewamy jajka z mąką. Energicznie mieszamy. Masa musi „zabulgotać”. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Wierzch posypujemy kakao oraz posypką czekoladową.

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie.♥
    Muszę kiedyś spróbować.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciacho :) na święta pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak zdecydowanie na święta:)

      Usuń
  3. a jaka blaszka jesli moge zapytac? ciasto wyglada oblednie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blaszka prostokątna 35x25cm, ale zrobiłam z 1,5 porcji :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+