środa, 26 września 2012

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Pewnie każdy zna i robi taką surówkę. Na moim stole gości ona dość często, bo bardzo ją lubimy i przecież to same witaminki.



SKŁADNIKI
pół główki kapusty białej;
marchew;
jabłko;
cebula;
papryka;
zielenina (koperek, natka pietruszki, szczypior);
sól;
pieprz;
1 płaska łyżeczka cukieru;
1 łyżka octu winnego;
oliwa z oliwek;

WYKONANIE
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i tłuczemy tłuczkiem (będzie miękka). Marchew, jabłko, paprykę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i siekamy zieleninę. Dodajemy przyprawy, ocet i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinkę, aby surówka przeszła.
Ja moją surówkę podałam z frytkami własnej roboty i rybą obtoczoną w cieście. Pychota!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam surówkę, do tego fryteczki i mięsko ;) Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Ta surówka z rybą smakuje najlepiej! :) Dziękuję za przypomnienie tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!Nareszcie znalazłam odpowiedni przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+