wtorek, 8 października 2013

SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM

Dzisiaj miałam troszeczkę biegania, więc nie było czasu na jakiś pracochłonny obiad. Wpadłam na pomysł, aby przygotować spaghetti. Przyznam, że do tej pory opierałam się na sosach z papierka. Tym razem postanowiłam przygotować go sama. Różni się troszkę w smaku i jest smaczniejszy a co najważniejsze jest bez konserwantów i substancji chemicznych.


SKŁADNIKI
puszka pomidorów;
0,30 dag mięsa mielonego;
mała cebula;
2 ząbki czosnku;
ser żółty;
suszona bazylia, tymianek, oregano;
sól;
pieprz;
oliwa.

WYKONANIE
Zaczynamy od przyrządzenia sosu. Na oliwie przysmażamy cebulkę pokrojona w kosteczkę z posiekanym czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Całość smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Gotujemy, aż sok z pomidorów się zredukuje do żądanej konsystencji. W tym czasie gotujemy makaron spaghetti Czaniecki, według przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię z sosem. Całość chwilkę próżymy. Podajemy posypane żółtym serem.

10 komentarzy:

  1. Cała tajemnica w sosach tkwi w tym, że pachną ziołami, przyprawami. A Twój sos pomidorowy z bazylią i tymiankiem hmmm, już nawet u mnie pachnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. spaghetii pomidorowe najlepsze mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dłuższego czasu jem tylko domowe sosy. Dla wygody Polecam zrobić sos w hurtowych ilościach i włożyć do słoików

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam :)) Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha!:) i domowy najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, uwielbiam wszystko, co zawiera makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyczny sosik. W moim rodzinnym domu wszyscy go uwielbiają!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+