poniedziałek, 1 września 2014

BIGOS Z CUKINII

Ostatnio zostałam zasypana cukinią, dobrą bo ekologiczną – nie nawożoną. Na zupki dla dziecka zdecydowanie za dużo. Postanowiłam więc coś z niej zrobić. Myślałam o cieście albo o sałatce na zimę. Ale akurat znalazłam przepis na bigos z cukinii. Ponieważ miałam wszystkie potrzebne składniki, zakasałam rękawy iiiii wyszedł przepyszny bigosik. Smakiem troszkę przypomina ten z kapusty, ale jest o wiele lżejszy.


SKŁADNIKI
2 kg cukinii;
1 duża cebula;
2 marchewki;
0,50 kg kiełbasy cienkiej u mnie zwyczajna;
1 słoiczek przecieru pomidorowego (190g);
liść laurowy Prymat;
ziele angielskie Prymat;
pieprz Prymat;
sól;
1 łyżka przyprawy do bigosu Prymat;
olej do smażenia.

WYKONANIE
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej (jeśli jest młoda to ze skórką i pestkami). Posypujemy solą. Kiełbaskę kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie. Cebulę również kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej kiełbasy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do cebuli i kiełbasy – chwilę dusimy. Dodajemy odciśniętą cukinie, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i przyprawę do bigosu. Prużymy do miękkości, na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Mój bigos najlepszy jest na drugi dzień!

16 komentarzy:

  1. No to jest coś dla mnie. Bardzo lubię cukinię i też właśnie "przerabiam" z niej smaczne potrawy. A taki bigos to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej wersji jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem, muszę kiedyś spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się pomysł na nową wersję bigosu. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już kiedyś gdzieś o nim słyszałam, tylko nigdy nie miałam przepisu. A tu akurat się znalazł, w dodatku wygląda obłędnie, aż zrobiłam się głodna. Pozdrawiam, życzę samych takich wspaniałych przepisów, frajdy z blogowania. Zapraszam do mnie na http://www.megly.pl - tam dziś grochóweczka.

    OdpowiedzUsuń
  6. też ostatnio gdzieś widziałam przepis na niego :) pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyborny bigos ,z chęcią zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam ten smak, miniam - pyszności zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. 2 minuty temu skończyłam obiad a znów zrobiłam się głodna.... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  10. pewnie bym jeszcze odgrzewała kolejna porcję. świetny!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam, bardzo ciekawy przepis, nie robilam jeszcze takiego bigosiku:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. No to i ja muszę zakasać rękawy bo i mnie zasypała cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. córki uwielbiają cukinię pod każdą postacią więc bigosik koniecznie musimy wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+