niedziela, 5 czerwca 2016

BISZKOPT Z KREMEM BUDYNIOWYM I GALARETKĄ

Naszła mnie ogromna ochota na ciasto z truskawkami, w końcu sezon się zaczął na te pyszne owoce. Zastanawiałam się chwilę, jakie zrobić czy ucierane, a może z pinką budyniową? Długo nie myśląc padło na pyszny biszkopt z kremem budyniowym i galaretką. Strzał okazał się w dychę! Ciasto pyszne, nie za słodkie, no i z ulubionymi truskawkami :). Polecam, bo warto zrobić.


SKŁADNIKI
BISZKOPT
4 jajka;
3/4 szklanki cukru;
1 szklanka mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

KREM
750ml mleka;
5 łyżek mąki pszennej;
5 łyżek mąki ziemniaczanej;
6 łyżek cukru;
cukier wanilinowy;
2 łyżki ekstraktu waniliowego;
szczypta kurkumy;
25 dag masła lub margaryny.

DODATKOWO
50 dag truskawek;
2 galaretki truskawkowe.

WYKONANIE
Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu. Ostawiamy do wystudzenia. Teraz bierzemy się za wykonanie biszkoptu. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Chwilę mieszamy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie i krótko mieszamy. Pieczemy biszkopt w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut (foremka 20x20cm). Odstawiamy do wystudzenia. 
Przygotowanie kremu. Pół litra mleka zagotowujemy, do pozostałego mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt i kurkumę. Wszystko dokładnie mieszamy - wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy do chwili uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotowy krem wykładamy na biszkopt, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!


PS. A w pracach kuchennych pomaga mi jak zwykle moja mała córeczka :)


8 komentarzy:

  1. U nas to ciasto obowiązkowe w sezonie truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu pyszna klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, widzę, że pomocniczka już Cię wyręcza z niektórych zajęć kulinarnych, pozdrawiam Was serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Ulu wszędzie jej pełno:)Pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Truskawki <3 Desery z sezonowymi owocami są najzdrowsze :) polecam Ci bloga pełnego zdrowej inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, klasyczne smaki. Kiedyś ciągle takie ciasto było na moim stole.
    P.s. Wspaniały, mały pomocnik :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+