niedziela, 3 stycznia 2016

CAKE POPS

Cake pops to nic innego jak ciasteczka na patyku. U mnie powstały z poświątecznych, suchych ciast. Jak to zwykle bywa na święta, ciast na stole jest moc. Później jednak trzeba uciekać się do pewnych chwytów, aby jedzenie się nie zmarnowało. I właśnie w ten sposób powstały moje pyszne cake pops.


SKŁADNIKI
około 40 dag suchego ciasta z proszkiem do pieczenia Delecta (piernik, biszkopt, babka, ewentualnie kupne ciastka)
12 dag serka mascapone;
30 dag nutelli lub czekolady;
około 10 dag masła;
posypka Dekorada Delecty maczek smak truskawkowy;
posypka Dekorada Delecty maczek smak owocowy tutit frutti;
posypka Dekorada Delecty maczek smak mango;
posypka Dekorada Delecty owocowy smak;
patyki do lizaków.

WYKONANIE
Ciasto kruszymy, aby powstały okruchy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (troszeczkę odlewamy do polania kuleczek). Dodajemy serek. Do masy czekoladowej dodajemy pokruszone ciasto. Wszystko dobrze mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy kulki. Gotowe kuleczki nakładamy na patyczek. Polewamy pozostawiona wcześniej czekoladą i posypujemy kolorowa posypką.


Chciałabym zwrócić Waszą uwagę na nową serię posypek Dekorada Delecta. Posypki te zawierają sok owocowy, naturalny aromat i barwniki pochodzenia naturalnego. Już po otworzeniu torebki możemy przekonać się, że posypki nie są „sztuczne”, a wkoło unosi się piękny owocowy zapach.

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

czwartek, 31 grudnia 2015

SAŁATKA WARSTWA Z SELEREM

Jeśli ktoś szuka jeszcze przepisu na pyszną sałatkę na wieczór sylwestrowy, to właśnie go znalazł. W jej skład wchodzą produkty, które na pewno są w każdym domu. A jeśli nie, to jeszcze zdążycie do pobliskiego sklepu :). Nie inaczej jest z robocizną. Zanim się obejrzycie, sałatka jest gotowa. Polecam ja serdecznie, jest przepyszna.

Korzystając z okazji składam podglądaczom Kuchni Pachnącej Bzem życzenia na Nowy Rok 2016. Szczęścia, radości, miłości, pieniędzy i pomyślności. Do tego spokoju i zdrowia tak, abyście mogli cieszyć się w nim z każdego dnia!


SKŁADNIKI
1 słoiczek selera konserwowego;
1 puszka kukurydzy konserwowej;
1 puszka groszku konserwowego;
5 jajek;
około 20 dag sera żółtego;
20 dag szynki konserwowej;
majonez;
sól, pieprz;
ewentualnie ząbek czosnku.

WYKONANIE
Jajka gotujemy na twardo. Ser żółty ścieramy na grubej tarce. Odcedzamy seler, kukurydzę i groszek. Szynkę kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Sałatkę układamy warstwowo. Zaczynamy od selera, majonezu, startych 2 jajek. Następnie ser, szynka, groszek, kukurydza. Teraz jeszcze smarujemy majonezem. Wierzch posypujemy resztą startych jajek. Gotowe, smacznego!

wtorek, 29 grudnia 2015

CIASTO MIODOWE ZE SEREM

Następne ciasto z serii: „na święta” :). Na moim blogu jest już przepis na ciasto miodowe z orzechami, bardzo słodkie i dobre. Postanowiłam więc troszkę pogmerać w recepturze, by wyszło coś dobrego i równie pysznego. Zrobiłam krem z sera gotowanego i orzechowego kajmaku. Możecie sobie tylko wyobrazić jak smakowało... niebo w gębie :).


SKŁADNIKI
Na ciasto:
50 dag mąki;
1 łyżeczka sody;
2 łyżki mleka;
10 dag miodu;
10 dag masła;
2 jajka;
2 łyżki cukru.

Na krem:
1 kg sera z wiaderka;
0,5 szklanki cukru;
puszka kajmaku orzechowego;
20 dag masła;
3 jajka;
3 łyżki maki ziemniaczanej;
kakao do posypania;
płatki czekolady Decorada Delecta;
cukier wanilinowy Delecta.

WYKONANIE 
Najpierw zabieramy się do zrobienia ciasta. Miód z cukrem podgrzewamy, następnie dodajemy mleko i masło. Wszystko dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło. Mąkę i sodę przesiewamy, dodajemy jajka i dolewamy miód. Zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 4 części. Każdy placek pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut.
Teraz pora na krem. Jajka miksujemy z mąką, dodając troszkę sera. W rondlu rozpuszczamy masło, cukier i kajmak. Dodajemy ser – wszystko razem gotujemy do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Wlewamy jajka z mąką. Energicznie mieszamy. Masa musi „zabulgotać”. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Wierzch posypujemy kakao oraz posypką czekoladową.

niedziela, 27 grudnia 2015

PIERNICZKI DROŻDŻOWE

Oto pierniczki wyjątkowo nadające się dla łakomczuchów, którzy nie mogę doczekać się, kiedy pierniczki zmiękną. Te są dobre od razu po upieczeniu. Ja moich w tym roku nie dekorowałam, chcąc uniknąć zbędnego cukru i kalorii. Może zbyt ładnie nie wyglądają, ale są przepychotki :)


SKŁADNIKI
2 dag drożdży;
2 łyżki ciepłego mleka;
2 szklanki mąki (dałam 1 szkankę orkiszowej i 1 szklankę pszennej);
3/4 szklanki cukru pudru;
2 łyżki miodu;
1 jajko;
2 łyżki masła;
1 łyżeczka sody;
3 łyżeczki przyprawy do pierników;
1 łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy sodę, cynamon i przyprawę piernikową. Miód z masłem rozpuszczamy. Dodajemy do mąki, wbijamy jajo i wlewamy drożdże. Wszystko razem zagniatamy. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i wykrawamy foremką pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 8-10 minut. Wystudzone możemy polukrować.


sobota, 26 grudnia 2015

Tort podwójnie czekoladowy

Taki ciekawy przepis znalazłam na stronach margaryny Kasi. Od razu wpadł mi w oko. Dlatego postanowiłam przygotować go na święta. Nie jest to tradycyjny tort chyba, że przełożymy go kremem. W tej wersji ciasto jest bardzo, bardzo czekoladowe. Już prawie po świętach, po torciku nie został najmniejszy okruszek. Dziwne było to Boże Narodzenie w tym roku. Bez śniegu, przy temperaturze ponad 10 stopni. Tylko potrawy na stole przypominały, że są Święta.


SKŁADNIKI
1 opakowanie Kasi Maślany Smak;
29 dag czekolady gorzkiej;
13 dag czekolady mlecznej;
4 jajka;
20 dag cukru pudru;
15 dag maki pszennej;
20 dag posiekanych orzechów włoskich;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta soli;
50 ml śmietanki;
75 ml mleka.

WYKONANIE
W kąpieli wodnej rozpuszczamy Kasię Maślany Smak oraz 20 dag czekolady gorzkiej i 10 dag czekolady mlecznej. Miksujemy jajka ze szczyptą soli i cukier puder. Gdy wszyskie składniki dobrze się połączą dodajemy krem czekoladowy – cały czas miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej masy. Na końcu sypiemy orzechy. Szykujemy tortownicę o śr 22 cm, tylko na dno układamy papier do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie ostygnięte ciasto dekorujemy czekoladą ( podgrzewamy mleko i śmietankę, następnie dodajemy pozostałą czekoladę – mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła).

niedziela, 22 listopada 2015

CIASTECZKA BUZIE Z JABŁKIEM

Przyznam się, że ciasteczka robię bardzo rzadko. Zawsze uważałam, że przygotowanie ich jest czasochłonne. Okazało się, że wcale tak nie musi być. Ciasteczka buzie robi się szybko. Wystarczy pokroić jabłka, rozwałkować ciasto i upiec. Takie ciasteczka są pyszne, delikatne, wilgotne, nie słodkie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pycha.


SKŁADNIKI
25 dag mąki pszennej;
25 dag masła;
25 dag twarogu zmielonego;
szczypta soli;
jabłka;
cynamon;
cukier puder.

WYKONANIE
Z mąki, masła, sera, soli zagniatamy szybko ciasto. Chowamy je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie obieramy i kroimy na ósemki jabłka. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy koła. Nakładamy cząstkę jabłka, posypujemy cynamonem. Składamy na pół. Pieczemy około 30 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Wychodzi około 25 ciastek.


środa, 11 listopada 2015

SERNIK Z KRATKĄ

Dzisiaj Święto Niepodległości, a jak święto... to musi być i odświętne ciacho :). Do takich w moim domu zalicza się sernik. Najczęściej robię taki tradycyjny na kruchym spodzie. Dzisiaj dla odmiany zrobiłam pychotkę z kratką na wierzchu. Sernik jest wilgotny i puszysty. A przy okazji zapraszam Was na coś wyjątkowego. Do ciasta mianowicie serwuję pyszną herbatę Sir William's. Jak świętować to na całego :).


SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
25dag mąki pszennej;
10 dag cukru pudru;
12,5 dag margaryny maślanej Kasia;
1 łyżeczka cukru wanilinowego;
1 jajko.

Na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego;
12 dag serka homogenizowanego (akurat miałam);
10 dag margaryny maślanej Kasia;
25 dag cukru pudru;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 budyń waniliowy;
2 łyżeczki cukru wanilinowego;
8 jajek.


WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chwilę wyrabiamy. Chowamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie z chłodzonego ciasta odkrawamy 1/3 i z powrotem chowamy ją do lodówki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia (u mnie 35x25 cm), po czym nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
Teraz zabieramy się za masę serową. Margarynę ucieramy z 20 dag cukru (resztę dodamy do białek) i cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera, do momentu połączenia składników. Następnie wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Mieszamy delikatnie z masą serową. Ser wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto, wałkujemy i wycinamy radełkiem paski o szerokości 1 cm, po czym układamy z nich kratkę. Paski smarujemy żółtkiem.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Słowo się rzekło, czas na pyszną herbatę podaną w ceramicznej filiżance:). Od pewnego czasu posiadam zestaw ROYAL DUO z dwoma dzbankami, filiżankami i spodkami) plus saszetki herbaty Sir Williams Royal Taste. Sir William's to herbaty wyjątkowej jakości. Starannie dobrane składniki tworzą niepowtarzalny smak, aromat oraz kolor. Do produkcji ekskluzywnych mieszanek używane są wyłącznie najwyższej jakości naturalne surowce. Co niezwykle ważne, herbaty Sir William's nie zawierają konserwantów, barwników ani ulepszaczy smaku. Oprócz herbat czarnych na stronie sklepu Sir William's znajdziecie również herbaty smakowe.Warto też zaznaczyć, że saszetki herbaty zapakowane są w folię, dzięki czemu dłużej zachowują swój niepowtarzalny aromat. Każda z saszetek przewidziana jest na zaparzenie dwóch filiżanek (300ml), przez co możemy cieszyć się herbatą z bliską osobą. Na saszetkach znajduje się temperatura oraz czas parzenia, potrzebny do zoptymalizowania smaku i aromatu.
Mikołaj zbliża się dużymi krokami. Myślę, że herbaty Sir William's jak i zestawy do jej picia mogą być wspaniałym i ekskluzywnym prezentem. Na pewno ucieszą każdego obdarowanego. Ceny są przestępne, więc na pewno warto zamówić :).

niedziela, 8 listopada 2015

SAŁATKA SZWEDZKA NA ZIMĘ

Dziś polecę Wam przepis na sałatkę szwedzką. Ponieważ zawieruszył się gdzieś w ferworze przygotowań do zimy, dlatego dopiero dzisiaj go upubliczniam. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy. Do tej pory byłam skazana na kupne. Ten przepis i proporcje są idealne, dlatego te kupne odchodzą do lamusa. Ogóreczki w smaku są słodko-kwaśne. Pychota :). Jak dobrze mieć słoiczek w spiżarni. Taka sałatka dobrze smakuje do kanapki, jak i do obiadu.


SKŁADNIKI
2,5 kg ogórków gruntowych;
0,5 szklanki soli;
0,5 kg marchwi;
8 szklanek wody.

Zalewa:
2 szklanki octu;
3 szklanki wody;
2 szklanki cukru.

Dodatkowo do każdego słoiczka :
0,5 łyżeczki gorczycy;
1 liść laurowy;
2 ziela angielskie;
2 ziarenka pieprzu;
gałązka kopru.

WYKONANIE
Ogórki w skórkach i marchewkę kroimy w plasterki, zrobiłam to na mandolinie. Sól rozpuszczamy w 8 szklankach wody, dodajemy ogórki i marchew. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odsączamy na durszlaku. Na dno każdego słoiczka układamy koper i przyprawy. Nakładamy ogórki z marchwią. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.

piątek, 6 listopada 2015

NALEWKA MIĘTA-MELISA

Wiem, wiem długo mnie tu nie było. Nie ma co się tłumaczyć. Po prostu obowiązki domowe i... Ada, której wszędzie jest pełno :). Wracam do Was za to z pyszną nalewką. Przyznam jednak, że teraz będzie trudno ją przygotować, ze względu na dostępność ziół. Przepis jednak warto zapamiętać, na drugi rok będzie jak znalazł. Tym bardziej, że przygotowanie jej jest bardzo szybkie i proste. Polecam kieliszeczek na skołatane nerwy i dobry sen :).


SKŁADNIKI
1 szklanka cukru;
1 szklanka wody;
40 listków mięty;
40 listków melisy;
sok z 1 cytryny;
1 szklanka spirytusu.

WYKONANIE
Wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy. Do syropu dodajemy umyte listki mięty i melisy. Kiedy wszystko ostygnie zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy i możemy delektować się smakiem naszej nalewki. Zaletą jej jest fakt, że nie musi długo stać i nabierać mocy :). Smacznego!
P.S. A tak do zdjęcia pozuje mój łobuziaczek :).


niedziela, 21 czerwca 2015

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH

To ciasto musiałam robić dwa razy z rzędu. Za każdym razem znikało w błyskawicznym tempie. W smaku bardzo przypomina sernik, ale jest lżejsze i mniej kaloryczne od sernika z sera. Ja swój sernik polałam polewą. Ten przepis podpatrzyłam u cioci i w jej wersji ciasto było udekorowane owocami i galaretką.


SKŁADNIKI
Na ciasto:
2 szklanki maki pszennej;
0,5 szklanki cukru;
2 płaskie łyżeczki proszku;
2 jaja;
125 dag margaryny.

Na masę jogurtową:
2 duże jogury greckie(2 x 400g);
1,5 szklanki cukru pudru;
1 opakowanie cukru wanilinowego;
5 jaj;
2 budynie śmietankowe;
0,5 szklanki oleju.
Polewa czekoladowa.

WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki. Zamiast ciasta kruchego, możemy użyć herbatników. Zabieramy się do przyrządzenia masy jogurtowej. Żółtka, budyń, olej, jogurty i cukier wanilinowy miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy cukier puder. Delikatnie mieszamy z masą jogurtową. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy polewą lub galaretka. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.

wtorek, 26 maja 2015

TORT AMBASADOR

Po raz drugi obchodzę Dzień Mamy :). Choć to niedługo, mogę już śmiało przyznać, że doświadczyłam piękna macierzyństwa. Rano, gdy jeszcze śpię a córeczka daje mi na dzień dobry buziaka i ukocha za szyję. Jej radosny szczebiot unoszący się po całym mieszaniu. Bezcenny szczery uśmiech. Radosne zabawy. I gdy jeszcze nieudolnie wymówi słowo MAMA. To wszystko sprawia, że łezka kręci się w oku. Ciągle jeszcze nie dowierzam, że jestem mamą. Dosyć późno doświadczyłam tych radosnych chwil, ale za to moja radość jest jeszcze większa. I choć wychowanie dziecka jest megatrudną sprawą, to przychodzi mi to z łatwością i uśmiechem. Bo każda Mama zrobi wszystko dla swojego dziecka, aby było radosne i szczęśliwe. Z tej okazji chciałam podziękować mojej mamie za troskę, dobre słowo, za opiekę do dnia dzisiejszego :).
Podaję przepis na bardzo dobre ciasto, z dedykacją dla wszystkich Mam!


SKŁADNIKI
Biszkopt:
4 jajka;
1 szklanka mąki;
1 szklanka cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na krem:
50 dag masła;
1 szklanka cukru;
0,5 litra mleka;
8 żółtek;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 łyżka mąki pszennej;
1 gorzka czekolada;
2 łyżki kakao;
3 różnokolorowe galaretki;
bakalie( rodzynki, orzechy, migdały);
owoce.

WYKONANIE
Biszkopt.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i wszystko miksujemy do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku - cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce przesianej mąki z proszkiem. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem.
Gotujemy galaretki. Dwie rozpuszczamy w 400ml wody, a jedną robimy według przepisu na opakowaniu. Mleko gotujemy. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajmy mąkę - mieszamy. Do masy dolewamy gorące mleko, mieszamy i zagotowujemy, aby masa zgęstniała i powstał budyń. Ucieramy masło. Dodajemy do niego po łyżce przestudzonego budyniu. Powstałą masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy pokrojone w kostkę dwie galaretki. Do drugiej dodajemy kakao i pokrojoną czekoladę. Do trzeciej bakalie.
Masy po kolei wykładamy na ostudzony biszkopt. Na wierzch układamy owoce i zalewamy galaretką. Ciasto chowamy do lodówki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+