wtorek, 12 czerwca 2012

ZEBRA

Ciasto, które robię od lat i zawsze się udaje. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.


SKŁADNIKI
5 jajek;
1,5 szkl. cukru;
2,5 szkl. mąki pszennej;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 szkl. przegotowanej zimnej wody;
1 szkl. oleju;
3 łyżki kakao.

WYKONANIE
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dolewamy wodę i olej. Chwilę razem mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Lejemy ciasto na środek tortownicy, na zmianę raz ciemne, raz białe ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny. Ciasto jest najlepsze z polewą czekoladową.

9 komentarzy:

  1. W jakiej temperaturze pieczemy ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy w temperaturze 160 stopni.

      Usuń
    2. Dziękuje :)

      Usuń
  2. właśnie próbuję :) już się piecze...

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilam to ciasto i jest faktycznie pycha! chociaz na zdjeciu widac większe pecherzyki powietrza niz w moim, moje ma strukture podobna do gąbki, czyli duzo malych. natomiast jest rzeczywiscie wilgotne i elastyczne. piekne kolory w przekroju, polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto kiedyś robiłam co tydzień, nie mogliśmy się nim najeść:)

      Usuń
  4. piekie ciekawe czy sie uda, napisze jutro

    OdpowiedzUsuń
  5. Piecze się. Zobaczymy...ale to jest ciasto mojego dzieciństwa 😁

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+