środa, 15 sierpnia 2012

LECZO

Jak tylko na rynku pojawi się papryka robię leczo. Pewnie każdy zna przepis na leczo i ma swoje ulubione. Ale może komuś zasmakuje moje.


SKŁADNIKI
papryka, najlepiej różnokolorowa;
kiełbasa cienka;
boczek wędzony;
cebula;
czosnek, jak ktos lubi;
ogórki kiszone:
pomidory (mogą być z puszki);
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra:

WYKONANIE
Kiełbaskę, boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną również w kostkę cebulę, chwilę smażymy. Wsypujemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. Później dokładamy ogórki i obrane za skórki pomidory. Przyprawiamy do smaku. Oczywiście można dodać jeszcze różne warzywa, smaczne jest też z pieczarkami, kabaczkiem czy cukinią. Wszystko zależy od tego co akurat mamy w zasięgu.

1 komentarz:

  1. Bardzo pyszny przepis Ani :) Świetnie gotujesz. Zapraszam też do mnie na leczo z kabaczkiem

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+