poniedziałek, 10 czerwca 2013

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

Zastanawiam się, dlaczego wcześniej nie robiłam tego ciasta. Jest przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Rabarbar sprawił, że jest w smaku troszkę kwaskowe. Na pewno będę robić to ciasto częściej i to z różnymi owocami. Kto z Was jeszcze go nie przygotowywał, niech szybko się poprawi a na pewno nie pożałuje. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.


SKŁADNIKI
2,5 szkl. mąki krupczatki;
25 dag masła;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
3 łyżki cukru pudru;
5 żółtek;
na piankę budyniową
5 białek;
1 szk. cukru;
1 łyżka cukru wanilinowego;
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x40g)
0,5 szk. oleju.

Ponadto:
0,5 kg owoców (u mnie rabarbar).

WYKONANIE
Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą. Każdą część wkładamy do woreczka foliowego i zamrażamy. Większą część ścieramy na tarce i wykładamy na dno blaszki (33x20 cm). Lekko przyklepujemy ciasto. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za piankę. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy po łyżce cukru i cukru wanilinowego. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy proszek budyniowy, chwilę mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dolewamy powolutku olej i cały czas miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzony spód wykładamy piankę i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

25 komentarzy:

  1. Już gdzieś widziałam to ciasto, dziś lub wczoraj. Widzę, że jest na topie :) Wygląda bardzo smacznie, więc nic dziwnego :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie wygląda tak dobrze jak smakuje:)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasta z białkową pianką, mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poezja:) Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, uwielbiam ciasta z budyniem! sama dziś opublikowałam z nim przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda ta pianka. Napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczne to ciasto :-) muszę upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też się zastanawiam, dlaczego jeszcze nie piekłam ciasta z rabarbarem. Leży na straganach i kusi. Ale nieskutecznie. Dopiero Ty skusiłaś mnie tak, że dzisiaj go upiekę. Zawsze to jakaś odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anula tak kusisz, a ja do kawy porannej nic nie mam!:D

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam!:) ja z pianką robię w wersji z malinami a z rabarbarem takie zwykłe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. No i ja też się zastanawiam dlaczego ja jeszcze nie zrobiłam takiego ciasta?:) Kwaśny rabarbar, słodka pianka budyniowa - przecież to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam go kiedyś tylko z malinami :)) Pychota :))

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie ciasta! kruche, rabarbar i budyń to składniki idealnie się uzupełniające

    OdpowiedzUsuń
  14. Rabarbar jest teraz na topie, pycha ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  15. I jak tu dbać o linię, jak wszędzie (łącznie ze mną) albo lody albo pyszne rabarbarowe ciasta? :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. przypomina mi to ciasto z mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. właśnie ciasto wędruje do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  18. ciacho pycha , ja rabarbar przed położeniem na ciasto wkładam do naczynia i obsypuje cukrem , następnie wkładam do piekarnika i próżę aby puściło sok , rabarbar się nie rozpada , a ciasto nie jest takie mokre . Pozdrawiam Głosik

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobilam wedlug przepisu i wyszlo idealne:) kruche, slodko kwasne w srodku. Super przepis, dziekuje! Monika

    OdpowiedzUsuń
  20. Polecam to ciasto, pyszne tez z truskawkami, Robią zawsze podwójną porcję aby było przynajmniej na dwa dni. Pyszne ciepłe jak i na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto pyszne ale dlaczego ciagle pianka mi opada? Jest taka mini w ogole nie rośnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, mnie nigdy nie opada. A może za dużo owoców nakładasz?

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+