poniedziałek, 19 listopada 2012

BABKA MARMURKOWA

Na niedzielny podwieczorek postanowiłam zaserwować babkę marmurkową. Już podczas pieczenia cały dom przeszedł jej zapachem. Po wyjęciu nie pozwoliliśmy jej na samotność. Zanim zdążyła ostygnąć, jej wielkość zmniejszyła się o połowę. Polecam Wam ten przepis, ta babka to doskonały dodatek do pysznej herbatki.


SKŁADNIKI
1 szkl. mąki pszennej;
10 łyżek mąki ziemniaczanej;
20 dag margaryny;
15 łyżek cukru;
4 jaja;
0,5 szkl. mleka;
cukier wanilinowy;
1-2 łyżki kakao;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;

WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrami. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i ciągle ucieramy do uzyskania puszystej masy. Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. 2/3 ciasta wlewamy do keksówki a do reszty dodajemy kakao. Masę z kakao wlewamy na wierzch. Pieczemy ok. 50 min, do „suchego patyczka”. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie babki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem miłośniczką takich babek:) Twoja wygląda pysznie i jest pięknie wyrośnięta:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+