niedziela, 11 listopada 2012

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW

Ponieważ w planach mam zrobienie piernika staropolskiego na święta, przygotowania te musiałam zacząć od zrobienia przyprawy do pierników. Wyszło jej sporo, więc piernik będzie pewnie pachnący i smaczny.


SKŁADNIKI
4 łyżeczki cynamonu;
1 łyżeczka imbiru;
1 łyżeczka gałki muszkatałowej;
1 łyżeczka goździków;
0,5 łyżeczki kardamonu;
0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego;
0,5 łyżeczki kolendry;
1 łyżeczka ziela angielskiego;
0,5 łyżeczki anyżu;

WYKONANIE
Część przypraw miałam zmielonych a resztę zmieliłam w młynku do kawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zamykamy w szczelnym pojemniczku. Taką przyprawę przechowuje się w ciemnym miejscu. Już podczas jej przygotowywania unosił się wspaniały zapach, więc wyobrażam sobie co będzie się działo podczas pieczenia.

3 komentarze:

  1. Już czuję ten zapach:) zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, super sprawa. Na pewno jest lepsza od gotowych, sklepowych mieszanek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musi być obłędnie aromatyczna. Doskonała na Święta!

    OdpowiedzUsuń