niedziela, 7 kwietnia 2013

POLĘDWICZKI Z JAGODAMI

Oto wspaniała propozycja na obiad lub imprezę. Pracy przy ich przygotowaniu mało, praktycznie mięsko samo się robi. Jest to odskocznia od panierowanego schabika, pieczonego kurczaka lub tradycyjnego sosu. Po prostu coś innego. W smaku lekko słodkie i pikantne. Mnie bardzo smakowało, choć nie przepadam za mięsem na słodko. Polecam, koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI
80 dag polędwiczki wieprzowej;
0,25 szklanki oleju;
0,50 szklanki pikantnego keczapu;
sól i pieprz;
2 cebule.

WYKONANIE
Polędwiczkę myjemy i obieramy z błon i tłuszczu. Kroimy na plastry i delikatnie rozgniatamy ręką. Solimy i pieprzymy. Mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w grubszą kostkę i posypujemy polędwiczki. Z oleju, keczapu i jagód przyrządzamy sos, którym polewamy mięso. Naczynie przykrywamy albo oblepiamy folią aluminiową. Pieczemy w piecyku około 50 minut. Podajemy z ryżem, albo z bagietką.

Jagoda pasteryzowana* jest to nowy produkt Polskiej Róży. Nie posiada konserwantów i jest przygotowany bezpośrednio ze świeżych jagód. Po otworzeniu słoiczka wydobywa się silny zapach świeżych jagód. Jagody mają cenny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Mają działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne i przeciwwrzodowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. W owocach jagody znajdują się pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Nadmienię, że Polska Róża produkuje z jagód także syrop i 100% sok.

7 komentarzy:

  1. Do tej pory jadłam tylko mięso na słodko w towarzystwie żurawiny - jagody to dla mnie nowowść.Jednak wydaje mi się, że to również bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowatorskie, jagód jeszcze do mięsa nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O to moje klimaty i te jagody :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykłe zestawienie, uwielbiam jagody, ale z mięsem nigdy nie jadłam. Ciekawa jestem czy smak jagód dominuje czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie wyczuwalny smak jagód, jednak nie jest on dominujący:)

      Usuń
  5. Ja również nigdy wcześniej nie jadłam takiego dania ;-)Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+