wtorek, 9 kwietnia 2013

SERNIK Z KREMÓWKĄ

Ten sernik należy do tych puszystych i kremowych. Jest niczym leciutki puch. Choć żadnym sernikiem nie pogardzam to ten należy do moich ulubionych. Pamiętam jego smak jeszcze z dzieciństwa. Sernik ten ma jedną wadę, sporo opada po wyjęciu z pieca. Dzięki temu ciut traci na swoim wyglądzie ale walory smakowe zdecydowanie zachowuje :)


SKŁADNIKI
Na ciasto:
20 dag mąki krupczatki;
10 dag cukru pudru;
10 dag masła;
1 jajko;
1 łyżka cukru wanilinowego.

Na masę serową:
1 kg sera zmielonego 3 krotnie;
1 szklanka cukru;
400 ml śmietany 30%;
8 jaj;
2 budynie śmietankowe;
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej. Ser miksujemy z żółtkami, cukrem, budyniem i ekstraktem. W oddzielnej miseczce ubijamy śmietanę . W innym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Masę serowa delikatnie łączymy z ubitą śmietaną a następnie z pianą z białek. Pieczemy w blaszce 33x35 cm, przez około 1,5 godziny w zależności od piecyka. Upieczony i wystudzony sernik polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

16 komentarzy:

  1. a tam traci na wyglądzie, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z dodatkiem kremówki jeszcze nie robiłam, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie serniki lubię najbardziej! Kremowe, śmietankowe... Pyszne! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Konkretny ten Twój sernik, oddałabym oj wiele za kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno przetestuje przepisy! Przy okazji zapraszam na mojego bloga kiedyzjemy.blogspot.com
    Dopiero zaczynam i chętnie przyjme porady
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. oj tak, serniki na kremówce zamiast mleka wychodzą bardzo delikatne i kremowe, uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię z tego przepisu dodając zamiast śmietany masło. Ale tylko wtedy kiedy nei patrzę na wagę z niechęcią:) Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Większość tradycyjnych serników ma to do siebie, że po upieczeniu opada niestety....Walory smakowe sa zdecydowanie najwazniejsze! Serniczek wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wyjątkowo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ważne, że opada, ważne, że lekki i pyszny :-D mlask, mlask

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, w ilu stopniach piec sernik, 180*C?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak 170-180 stopni.Pozdrawiam, mam nadzieje ze sernik będzie smakował:)

      Usuń
    2. Smakował bardzo! Dałam jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową, jakoś mi nie opadł. Zwykle u mnie robiło się serniki ciężkie, bardziej zwarte, ten natomiast jest lekki i puszysty jak chmurka, także nowe ciacho wypróbowane ;) Bardzo smaczne! Przepis ląduje w zeszycie :)

      Usuń
  12. Witam
    zawsze miewam problemy z ubiciem kremówki i dlatego daję śmietan fixy i jest ok :)
    czy do kremówki mogę dać fix i potem dodać do sera i upiec???
    Czy nic się nie stanie ????
    W sumie składniki śmietan fixu są podobne jak w budyniu glukoza,skrobia,śladowy gluken i mleko ;)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ubijam schłodzona kremówkę 36% i nie mam problemów z ubiciem. nie wiem co stanie się z fixem podczas pieczenia:(
      Pozdrawiam

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+