czwartek, 7 lipca 2016

BISZKOPT Z OLEJEM I OWOCAMI

Sezon na owoce trwa w najlepsze, więc trzeba wykorzystać ten czas do maksimum. Proponuję więc najprostsze ciasto – biszkopt z olejem (dzięki temu składnikowi ciasto nie jest suche) oraz z truskawkami, porzeczkami i czereśniami. Do ciasta polecam czerwone, słodkie wino Monte Santi - nowość od firmy Jantoń.


SKŁADNIKI
4 jajka;
1 szklanka cukru;
1 łyżka cukru wanilinowego;
1,5 szklanki mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
0,5 szklanki oleju;
0,5 kg owoców ( u mnie truskawka, porzeczka i czereśnia)
cukier puder do posypania.

WYKONANIE
Całe jaja ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem olej. Chwile wszystko mieszamy. Przelewamy do tortownicy, u mnie o średnicy 23cm i na wierzchu układamy owoce. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, kojarzy mi się z wakacjami i latem, kiedy byłam dzieckiem- cały dzień spędzony na zabawie i w biegu łapało się kęsy takiego ciacha :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. W lato najchętniej piekę tego typu ciasta z owocami - znikają o wiele szybciej niż te z kremami i masami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w końcu w prostocie tkwi siła :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+