wtorek, 3 lipca 2012

DROŻDŻOWIEC, KTÓRY SAM SIĘ ROBI

Drożdżowce należą do moich ulubionych ciast. Kiedyś jednak bardzo rzadko je robiłam, ponieważ trzeba było długo wygniatać ciasto. Jednak niedawno dostałam przepis na szybki drożdżowiec, który praktycznie robi się sam! Postanowiłam spróbować i efekt, jak widać jest wspaniały, a do tego kwaśne owoce. Pychotka!


SKŁADNIKI
10 dag drożdży;
1 szkl. cukru;
1 szkl. oleju;
1 szkl. letniego mleka;
4 całe jaja rozbełtać;
4 szkl. mąki pszennej;


WYKONANIE
Składniki wsypujemy do miski w takiej kolejności, jak są podane powyżej. Zostawiamy na 2 godziny, po tym czasie mieszamy mikserem. Można ułożyć owoce na wierzchu i posypać kruszonką. Piec ok.godziny.

3 komentarze:

  1. Też uwielbiam drożdżowca, szczególnie z białą kawą zbożową lub ze zsiadłym mlekiem. To ciasto zawsze przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
    pozdrawiam
    Ela

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, czy mozna uzyc drozdzy w proszku? Jakie wtedy proporcje?
    Jedna kostka to chyba 5dag? Na drozdzach sypkich pisze, ze torebeczka wystarcza na pol kilo maki...Pzdr.!
    aurelia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze używam świeżych drożdży. Ale z tymi suszonymi myślę, że też będzie znakomite ciasto. Proszę stosować się do poleceń producenta, a drożdżowiec wyrośnie znakomicie.

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+