poniedziałek, 29 października 2012

CHAŁWOWIEC

Zapraszam Was dzisiaj na bardzo dobre ciasto. Ci, którzy lubią sezam i chałwę, będą nim zachwyceni. Do jego przygotowania użyłam chałwy z ODRY. Myślę, że na polskim rynku nie znajdziecie lepszej. Ciasto to może wydawać się pracochłonne, ale wierzcie mi, wcale długo go nie robiłam. A efekt końcowy jest rewelacyjny.


SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
3 szkl. mąki pszennej;
1/4 szkl. cukru pudru;
25 dag. masła lub margaryny;
5 żółtek;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kwaśnej śmietany;
Masa sezamowa:
1 szkl. sezamu;
1/4 szkl. cukru; (to pominęłam)
4 dag masła;
2 łyżki miodu;
Masa kokosowa:
2/3 szkl. cukru;
20 dag. wiórków kokosowych;
5 białek;
Masa z chałwy:
1/2 szkl. cukru (to pominęłam);
15 dag. chałwy z Odry;
12 dag masła;
1 słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie wiśnie w cukrze);

WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wyklejamy pierwszą częścią ciasta. Sezam przesmażamy, uwaga, ponieważ lubi się szybko zrumienić. Ciepłą masę sezamową wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy ok. 20 min.
Drugą foremkę o identycznych rozmiarach, wykładamy papierem i pozostałą częścią ciasta. Smarujemy dżemem. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Na końcu wsypujemy wiórki, delikatnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na dżem. Pieczemy ok. 20 min.
Teraz robimy krem chałwowy. Są 2 sposoby, albo rozpuszczamy masło z pokruszoną chałwą, dokładnie mieszając albo masło miksujemy na puch i dodajemy pokruszona chałwę. Obydwie wersje są dobre. Ciasto z sezamem kładziemy na dno blaszki, na to masę chałwową a na wierzch placek z kokosem. Ciasto jest najlepsze drugiego albo trzeciego dnia, kiedy skruszeje.

12 komentarzy:

  1. Wygląda bosko! Pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za dużą ilością chałwy, ale na kawałek takiego ciasta chętnie bym się skusiła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wspaniale! Uwielbiam chałwę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko:) lubię chałwę w każdych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudowny !! Chciałąbym czegoś takiego spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastycznie się prezentuje! chętnie bym się nim trochę zasłodziła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. apetycznie wygląda!:) to coś dla mnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie, do tego chałwa, to co lubimy z mężęm :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to ciasto smakuje wyśmienicie, ja piekę go od pięciu lat i nadal robi furorę, polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko pięknie tyle że malutki szczególik został pominięty, mianowicie: Ciasto wierzchnie nakłada się bezą kokosową do środka, na zewnątrz kruche i t polewa czekoladą. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie, ja miałam taki przepis i tak zrobiłam to ciasto. Zapewniam było pyszne!

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+