czwartek, 25 października 2012

SZARLOTKA SYPANA

Przepis, który dziś Wam polecę pobił wszelkie rekordy szybkości przygotowania ciasta. Oto główna bohaterka – szarlotka sypana. Ciasto bardzo smaczne, mające jednak sporą wadę: bardzo szybko znika ze stołu :). Najdłużej trwa obieranie i ścieranie jabłek. Przepis pochodzi z bloga tonajezyku.blogspot.com.


SKŁADNIKI
1,5 szkl. mąki pszennej;
1,5 szkl. kaszy manny;
1 szkl. cukru (ja dałam ¾ szkl. brązowego);
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
150 g zamrożonego masła;
1,5 kg jabłek;
łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do nich cynamon. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części i przekładamy je jabłkami w kolejności: ciasto/jabłka/ciasto/jabłka/ciasto. Na wierzch ścieramy masło. Ja wierz posypała brązowym cukrem. Utworzyła się chrupiąca skorupka. Proponuję także podziurkować ciasto wykałaczką, aby masło przeszło przez wszystkie warstwy. Pieczemy do momentu, aż wierzch będzie zarumieniony.

10 komentarzy:

  1. Tak to prawda ż szybko znika:)
    Ja też taką robię tylko inne proporcje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te szarlotke! :) wyszla pysznie u Ciebie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba dobry przepis na mój szarlotkowy debiut :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze z najprostszych ciast, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wersję sypaną!

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiście mega szybko się ją robi. ja właśnie wyjęłam z piekarnika nieco inną, ale i sypanej trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadza się, ta szarlotka jest kapitanie szybka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotkę sypaną;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A wiesz, skoro już kolekcjonuję ciasta z jabłkami, zapisuję ten przepis, bo podoba mi się jego prostota :-)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+