sobota, 20 października 2012

ESENCJA I CUKIER WANILIOWY

W dzisiejszym wpisie polecę Wam 2 proste przepisy z wykorzystaniem wanilii. Ja swoją miałam ze sklepu internetowego skworcu.com.pl.


Pierwszy z nich to esencja waniliowa. Do jej przygotowania potrzebne są aż dwa składniki: przecięte wzdłuż laski wanilii oraz czysta wódka. Myślę, że nie ma co pisać o proporcjach. Zasada jest jedna, im więcej wanilii tym nasz ekstrakt jest lepszy. Esencja taka nadaje się świetnie do ciast, kremów czy deserów. Ja miałam również okazję kosztować jej w drinku z colą, lodem i cytryną.
Do naszego drugiego przepisu potrzebna jest także wanilia oraz cukier. Do czystego, szczelnego słoika wsypujemy cukier, wciskamy laski wanilii przecięte wzdłuż. Słoik zamykamy i odstawiamy. Co jakiś czas wstrząsamy. Taki cukier waniliowy to również wspaniała aromatyczna baza do np. ciast, kremów czy budyniu.

4 komentarze:

  1. Osobiście - z doświadczenia - polecam wydłubać nasionka z lasek wanilii i wtedy dodawać laski razem z tymi ziarenkami do cukru i do alkoholu, wtedy ciasta i desery mają te cudowne, urocze ziarenka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Bardzo przydatny przepis na esencję waniliową.

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też używam esencji waniliowej własnej roboty. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wpisy o takich podstawach, bo o tym sie właśnie nie myśli. Ostatnio odkryłam przepis na samorosnącą mąkę, która jest tak popularna w amerykańskiech przepisach i na przyprawy do dyni. Wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+