poniedziałek, 1 października 2012

JABŁECZNIK Z MĄKĄ KRUPCZATKĄ

Ponieważ pora na jabłka trwa, a ja uwielbiam różnego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, postanowiłam upiec jabłecznik z mąką krupczatką. Ciasto to jest bardzo delikatne i kruche. Dodatek kurkumy uczynił je bardzo żółciutkim. Przepis ten pochodzi z blogu, którego adres gdzieś mi się zawieruszył. Obiecuję, że gdy do odnajdę, uzupełnię o niego wpis. Polecam Wam placuszek.


SKŁADNIKI
1,5 szkl. mąki pszennej;
1,5 szkl. mąki krupczatki;
6 żółtek;
1 margaryna;
1 łyżka smalcu;
0,5 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
szczypta kurkumy;
jabłka;

PIANA
białka od ciasta;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
0,5 szkl. cukru;

WYKONANIE
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wykładamy na stolnicę i siekamy nożem. Potem wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na 2 do 3 godzin. W tym czasie obieramy jabłka i lekko je przesmażamy (ja dodałam do nich galaretkę cytrynową). Cukru nie dodawałam, ponieważ lubię, gdy jabłuszka są kwaskowe.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo do formy silikonowej, jeśli ktoś takową posiada). Na ciasto wykładamy jabłka. W pierwotnym przepisie nie było piany z białek. Ja ubiłam białka, dodałam 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rozwałkowujemy druga część ciasta i układamy na białkach. Pieczemy ok. 1 godz. Po ostygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

10 komentarzy:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+