wtorek, 9 października 2012

ŚLEDŹ W OLIWIE

Naszła mnie wielka ochota na śledziki. Przyrządza się je w miarę szybko i zjada jeszcze szybciej. Są przepyszne.


SKŁADNIKI
śledzie matijas;
cebula;
natka pietruszki;
olej;
pieprz;
musztarda lub sok z cytryny;

WYKONANIE
Śledzie kroimy w małe kawałki, cebulkę kroimy w cieniutkie piórka i przelewamy wrzątkiem, natkę drobno siekamy.
W słoiczku układamy warstwami: śledzie, cienko smarujemy musztardą, zasypujemy cebulą i natką. Posypujemy pieprzem. I tak następne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na końcu zalewamy olejem. Najlepiej jeść następnego dnia.

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+