piątek, 12 lipca 2013

SERNIK PUSZYSTY

Ponieważ jestem sernikowym łasuchem, miałam okazję próbować niejednego. Długo szukałam tego najlepszego. I oto on! Trafiłam na ten przepis dawno temu w internecie, niestety nie pamiętam już autora.
I tak naprawdę robiłam go z pewnym niedowierzaniem, że będzie dobry. Obawy były niepotrzebne. Sernik wyszedł przepyszny, bardzo wilgotny, mało słodki i leciutki niczym puch. Od tej pory jest to mój ulubiony sernik i będzie u mnie gościł bardzo często. Koniecznie musicie go wypróbować.


SKŁADNIKI
75 dag sera trzykrotnie zmielonego;
1 szklanka śmietany 36%;
0,5 szklanki mleka;
5 dag masła;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
6 jajek;
15 dag cukru brązowego;
cukier wanilinowy.

WYKONANIE
Ser miksujemy z masłem, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną na gładka masę. Dolewamy mleko i śmietankę, miksujemy na małych obrotach. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Torownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy nasz ser. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą. Pieczemy około 90 min w temperaturze 180 stopni. Ja do przybrania użyłam moich ukochanych truskawek.

19 komentarzy:

  1. wygląda jak ptasie mleczko, jaki puszysty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje serniki z reguły są płaskie :( ale się nie poddaję i próbuję je robić :) może ten się uda:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik jak marzenie. Towarzystwo truskawek do niego wyśmienite. Tak więc wyszedł Ci piękny i z pewnością pyszny duet. Ja też uwielbiam serniki i nie odpuszczę sobie. Muszę go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. z sernikami mam tak, że każdy kolejny wydaje mi się tym najlepszym:D ten Twój wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie puszysty, a jeszcze te truskawki na wierzchu, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Puszysty jak biszkopt! Robiłam podobny ale bez wody w piekarniku, pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak chmurka z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. wow jaki wysoki:) bosko wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A po co ta woda,mam piekarnik z termoobiegiem.A po co cukier brazowy,czy moze byc bialy? Wyglada uroczo,,,a dlaczego tak czesto jest plaski,,,w czym tkwi sektet???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda paruje i sernik jest bardzo wilgotny. Oczywiście można dać cukier biały:)

      Usuń
  10. Sernik który rozpływa się w ustach - jego smak - pozostaje we snach - i mimo że zje się go nawet ogromną ilość - wydaje się że to dopiero -wstęp - że to pierwszy kąsek - i wciąż się go pragnie - Wróżki piekące takie delicje -powinny być noszone na rękach - i wyróżniane- pod niebiosa-Jak wyrazić wdzięczność - mieszkając tak daleko - możliwe że 600 km -

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie robię :) ale muszę przyznać że łatwo sie go robi _myślę że będzie przepyszny !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+