niedziela, 7 lipca 2013

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Ta suróweczka do doskonały dodatek do obiadu. Najczęściej podaję ją z rybą i frytkami lub pieczonym drobiem. Mówię Wam, jest fantastyczna. To jedna z moich ulubionych surówek. Polecam wszystkim tą bombę witaminową.


SKŁADNIKI
mała główka młodej kapusty;
2 marchewki;
jabłko;
cebula;
szczypior, natka, koperek świeży;
sól, pieprz;
3 łyżki oliwy;
2 łyżki octu winnego;
szczypta cukru.

WYKONANIE
Kapustę drobno szatkujemy i solimy. Odstawiamy, aby puściła sok. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Zieleninę siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy oliwę, ocet, cukier i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Niestety po tym czasie surówka wykazuje tendencje do szybkiego znikania z miseczki.

11 komentarzy:

  1. Moja ulubiona. Szybka i zawsze pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w porze letniej są surówki na kolację, a z młodej kapusi wybitnie uwielbiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Dawno takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. takie proste warzywa, a tak cudny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ulubiona surówka w moim domu. I też szybko znika z miseczki :) O, właśnie jutro będzie u mnie na obiad

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i przepysznie wygląda! Robię podobną ale bez jabłka, w tym roku jeszcze jej nie jadłam, a narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna i bardzo zdrowa ,po co gotowac i zabijac witaminy

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+