poniedziałek, 19 sierpnia 2013

PULPETY W SOSIE CHRZANOWYM

Dzisiaj następny przepis na zdrowy i mało kaloryczny obiadek. Będą to pulpety w sosie chrzanowym. Nie uwierzycie, ale kiedy byłam dzieckiem, bardzo nie lubiłam takiego sosu. Cóż gusta i smaki się zmieniają i teraz sos ten należy do moich ulubionych. Okazuje się też, że idealnie komponuje się z mięsem drobiowym. Dzięki temu delikatny drób otrzymuje niebywały charakter.


SKŁADNIKI
0,30 dag mięsa mielonego drobiowego;
1 mała cebulka;
1 jajko;
1 bułka czerstwa;
sól i pieprz
0,5 słoiczka chrzanu Reypol;
2 łyżki mąki.

WYKONANIE
Bułkę moczymy w mleku lub w wodzie. Odciskamy i rozdrabniamy. Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Radzę cebulę zeszklić na oleju, będzie lepiej przyswajalna. Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę, bułkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. W rondelku zagotowujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy małe kuleczki uformowane z mięsa. Po 10-15 minutach gotowania do pulpetów dodajemy pół słoiczka chrzanu tartego Reypol. Teraz musimy zagęścić nasz sos. W tym celu robimy zaklepkę z mąki i odrobiny wody. Dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu. Dość istotna uwaga: sos lubi przywrzeć, musimy więc go ciągle mieszać. Doprowadzamy do wrzenia i nasza potrawa gotowa. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Pychota :)

10 komentarzy:

  1. U mnie też dzisiaj pulpety drobiowe, chociaż nie w sosie chrzanowym (który uwielbiam z jajkiem, ale z pulpetami też musi się świetnie zgrywać...). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak z mięsem drobiowym świetnie się komponują:) a też kiedyś za nimi nie przepadałam, a teraz zjem od czasu do czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sos chrzanowy, niestety jestem w mojej miłości odosobniona, bo moi domownicy go nie tolerują :( także... robiłam go pewnie 2 razy w życiu! Ale narobiłaś mi smaka i będę musiała zrobić go jak najszybciej... najwyżej będę jadła sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu Twój opis jest taki, jaki mogłabym dać komentarz. Napiszę krótko: Idealny sos, zwłaszcza do mięsa drobiowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu ten sos musiał być pyszny :))Bardzo lubię chrzan wiec muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię pulpety i lubię sos chrzanowy, ale jeszcze tych dwóch rzeczy nie łączyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hehe ja też kiedyś za chrzanowym nie przepadałam, a teraz wcinam aż miło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj biegałam po wielkim supermarkecie i nie mogłam namierzyć chrzanu, to sonie popatrzę i powyobrażam jak smakuje u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj tez bede robił juz mi slinka Cieknie pyszny obiad sie szykuje :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+