niedziela, 6 października 2013

SZARLOTKA TRADYCYJNA

Muszę się przyznać, że mam słabość do ciast z jabłkami. Mogę je jeść całymi blaszkami i chyba nigdy nie będę miała dość. A wykorzystując fakt, że o tej porze jabłuszek jest pod dostatkiem, zrobiłam pyszna szarlotkę. Polecam serdecznie, bo chyba każdy lubi takie ciasto.


SKŁADNIKI
2 szklanki maki pszennej;
0,5 szklanki cukru pudru;
25 dag masła lub margaryny;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
4 żółtka;
około 1,5 kg jabłek;
ewentualnie cynamon.

WYKONANIE
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, żółtka, masło i proszek. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną ciut większą wykładamy dno blaszki 23x25 cm. Jabłka obieramy, ścieramy je na tarce jarzynowej i próżymy. Możemy troszkę je osłodzić. Ja tego nie robię, ponieważ lubię jak ciasto jest troszkę kwaskowe. Jabłka układamy na cieście, jeżeli są zbyt rzadkie można podsypać je bułką tartą lub kasza manną. Na wierzch rozwałkowujemy druga część ciasta. Posypujemy grubym cukrem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Życzę miłego jabłkowania :).

13 komentarzy:

  1. mmm zachciało mi się teraz szarlotki... ale to następnym razem,bo dziś piekłam kruche ciasteczka i wiewiórkę-ale tez z jabłkami:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła taką szarlotkę...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od dawna mam ochotę na szarlotkę, muszę w końcu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotkę to ja zawsze ,nawet w środku nocy zjem ,oj muszę upiec,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma nic lepszego od pysznej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja mam do nich ogromną słabość, no bo jak odmówić takiej szarlotce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też mam słabość do szarlotek, oj wielką słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotki. A Twoja wygląda megaapetycznie!! Dawno nie piekłam, bo ostatnio zajęłam sie "wytwarzaniem" ciast dyniowych. Ale następna będzie szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, ja też nigdy nie mam dość szarlotek. Najsmaczniejsze są zawsze te najłatwiejsze w wykonaniu. Twój przepis jest świetny, bo nie skomplikowany. A ciasto pyszniutkie, co widać na zdjęciu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam się na tę smaczna szarlotkę, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+