niedziela, 18 maja 2014

SZARLOTKA DLA ALERGIKÓW

Dzisiaj następna propozycja dla matek karmiących dzieci z alergią. Ja muszę unikać wszelkiego nabiału i jajek. Niestety są to produkty, bez których trudno zrobić jakiekolwiek ciasto. Znalazłam jednak fajny przepis i od razu musiałam go wypróbować. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. W ciągu 2 tygodni zjadłam aż 4 duże blachy tego ciasta, taka byłam wyposzczona. Polecam gorąco ten pyszny i zdrowy przepis na szalotkę. Ja dodatkowo wzbogaciłam go o olej budwingowy lniany z firmy Oleofarm.


SKŁADNIKI
0,5 kg mąki (ja daję razową, orkiszową, pszenną - taką mieszankę);
1 niepełna szklanka cukru;
0,5 szklanki przegotowanej wody (jak dajecie mąkę razową to troszkę więcej);
0,5 szklanki oleju budwigowego Oleofarm*;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 kg jabłek;
2 słoiczki prażonych jabłek.

WYKONANIE
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zagniatamy. 3/4 ciasta wykładamy na blaszkę, na to ścieramy obrane jabłka i jabłka ze słoiczka. Z pozostałego ciasta  robimy na wierzchu kratkę. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

*Olej lniany budwingowy Oleofarm otrzymywany jest poprzez tłocznie na zimno nasion lnu, co ważne niemodyfikowanego genetycznie! Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega 3,6,9 , których ludzki organizm nie wytwarza, a są mu bardzo potrzebne. Olej ten ma ciemnożółty kolor i swoisty smak. Być może popełniłam błąd używając go do pieczenia (powinniśmy spożywać go na zimno). Ale mam nadzieję, że podczas pieczenia nie stracił wszystkich cennych składników :)

11 komentarzy:

  1. Czy mogę dodać zwykły olej np. rzepakowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście można dodać inny olej, jak również można zrobić z samej mąki pszennej:)

      Usuń
  2. Anulka szarlotka niczym nie ustępuje zwykłym szarlotkom, a do tego pięknie udekorowałaś taką krateczką. Mniam...palce lizać :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż poczułem zapach tego pysznego ciasta ummmm :) smaku mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna szarlotka, oj kochana znam mnóstwo przepisów na pyszne ciasta bez jajek, nie załamuj się ;-)
    Pociesz się że nie jesz nabiału na czas karmienia, a ja muszę go w ogóle unikać, tylko patrzę sobie jak rodzinka zajada :) zdrówka dla Ciebie i maleństwa.

    OdpowiedzUsuń
  5. W internecie jest mnóstwo przepisów na łakocie dla alergików, więc jeśli Twoja kruszyna będzie miała na dłużej taki problem nie będzie pozbawiona przyjemności jedzenia słodkości, ciast, a nawet budyni. Masz teraz niepowtarzalną okazję do wypróbowania tych rzeczy. Powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ciasto super udane, powodzenia w karmieniu Malutkiej, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wcale się nie dziwię, że już czwarta blaszka "zaliczona" - ciasto wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawe i apetyczne. Kocham szarlotki w każdym wydaniu

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+