SKŁADNIKI
50 dag filetów śledziowych;
3 cebule;
5 średnich ogórków konserwowych;
6 łyżek oleju;
5 łyżek keczupu pikantnego;
1 łyżka musztardy;
1 łyżka cukru lub miodu;
ziele angielskie;
liść laurowy;
kilka ziarenek pieprzu.
WYKONANIE
Śledzie moczymy około 1 godziny w
mleku lub wodzie. Następnie kroimy je w paseczki. Cebule i ogórki
kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy zalewę: w miseczce łączymy
musztardę, olej, keczup, cukier lub miód i przyprawy. Śledzie i
warzywa zalewamy zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się
przegryzły. Smacznego!
Nie przepadamy za śledziami ale u nas nikt nigdy nie łączył ich z ketchupem :) To może być ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńśledziki lubią takie sosy :) mniammm...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledzie przygotowywane na różne sposoby. Nie robiłam i nie jadłam takich z keczupem. Z wyglądu trochę przypominają śledzie po kaszubsku. Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZ takim sosem śledzików nie jadłam, ale musiały fajnie smakować :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam te śledzie wg podanego przepisu i moim zdaniem trzeba je moczyć znacznie dłużej niż godzinę bo są zdecydowanie za słone
OdpowiedzUsuńPewnie zalezy to od śledzi i upodobań smakowych. Trzeba próbować, czy juz sa dobre, jak nie to moczyć dalej:)
Usuń