piątek, 13 marca 2015

ŚLEDZIE Z KECZUPEM

Nastał czas, który ma nas przygotować do przeżycia najważniejszych chrześcijańskich świąt. Czas postu. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam propozycję postnej przekąski. W moim domu śledzie są obecne na stole nie tylko w czasie postu. Przyrządzamy je na różne sposoby. Może i Wy skusicie się na śledzika z keczupem :).


SKŁADNIKI
50 dag filetów śledziowych;
3 cebule;
5 średnich ogórków konserwowych;
6 łyżek oleju;
5 łyżek keczupu pikantnego;
1 łyżka musztardy;
1 łyżka cukru lub miodu;
ziele angielskie;
liść laurowy;
kilka ziarenek pieprzu.

WYKONANIE
Śledzie moczymy około 1 godziny w mleku lub wodzie. Następnie kroimy je w paseczki. Cebule i ogórki kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy zalewę: w miseczce łączymy musztardę, olej, keczup, cukier lub miód i przyprawy. Śledzie i warzywa zalewamy zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Nie przepadamy za śledziami ale u nas nikt nigdy nie łączył ich z ketchupem :) To może być ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śledziki lubią takie sosy :) mniammm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię śledzie przygotowywane na różne sposoby. Nie robiłam i nie jadłam takich z keczupem. Z wyglądu trochę przypominają śledzie po kaszubsku. Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim sosem śledzików nie jadłam, ale musiały fajnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam te śledzie wg podanego przepisu i moim zdaniem trzeba je moczyć znacznie dłużej niż godzinę bo są zdecydowanie za słone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie zalezy to od śledzi i upodobań smakowych. Trzeba próbować, czy juz sa dobre, jak nie to moczyć dalej:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+