SKŁADNIKI
0,50 dag fileta z indyka;
0,40 dag mięsa mielonego z indyka;
1 łyżka żelatyny;
1 łyżka przyprawy do drobiu;
1 łyżeczka peklosoli.
WYKONANIE
Filet kroimy na kawałki takie, jakie
przygotowujemy na gulasz. Posypujemy peklosolą i przyprawą do
drobiu. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego
dnia układamy w szynkowarze warstwę fileta. Przesypujemy żelatyną.
Na to układamy warstwę mięsa mielonego i znów posypujemy
żelatyną. Na wierzch układamy filet z piersi. Skręcamy szynkowar.
W garnku na dnie układamy ręcznik. Teraz wkładamy szynkowar i
zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż temperatura
będzie wynosić 70 stopni. Trwa to około 1,5 godziny. Gdy to
nastąpi palnik wyłączamy i szynkowar zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie całość wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Rano otwieramy i na śniadanie jemy pyszną drobiową, domową
wędlinkę.
Jeszcze raz zajrzę do Cibie i chyba kupię ten szynkowar. Świetna, najlepsza wedlina :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, polecam bardzo fajna rzecz:)
Usuńdziś zamawiam szynkowar- a co na urodziny taki prezencik sobie sprawie :D ;) i pierwsze co zrobię będzie ta wędlina
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo apetycznie wygląda :) Ja bardzo lubię takie z indyka właśnie :)
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny są obłędne i tylko na takie jesteśmy w stanie się skusić :D
OdpowiedzUsuńJaka szkoda że nie mam szynkowara :)
OdpowiedzUsuńdomowa wędlina nie ma sobie równych, chyba muszę zainwestować w szynkowar :)
OdpowiedzUsuńПрекрасный рецепт,беру себе на заметку,спасибо!!!:))
OdpowiedzUsuń