niedziela, 5 sierpnia 2012

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Bardzo lubię ten serniczek. Robi się szybko, bardzo mało opada. Ja zrobiłam z brzoskwiniami i nektarynkami świeżymi, bardzo dojrzałymi. Smakował rewelacyjnie i bardzo szybko zniknął.


SKŁADNIKI

CIASTO
3 szklanki mąki;
3 łyżki cukru;
5 żółtek;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 paczka margaryny;

SER
1 kg sera zmielonego ( ja używam z Wielunia);
1 paczka masła;
2 jajka;
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru;
puszka brzoskwiń;

BEZA
5 białek pozostałych od ciasta;
1 szklanka cukru;
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

WYKONANIE
Ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Jedną zamrażamy, drugą rozkładamy na blachę. Masło na masę serową ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy ser, budynie. Dokładnie łączymy. Masę serową wylewamy na ciasto. Układamy cząstki brzoskwiń. Białka od ciasta ubijamy ze szklanką cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Nakładamy na owocach. Na to ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Ja piekłam około 90 minut.

2 komentarze:

  1. Serniczek wygląda apetycznie, muszę taki upiec.
    Anula drożdżowe już robiłam dwa razy z wiśniami a teraz z jagodami; za każdym razem wychodzi super

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się Elu, że smakuje Wam mój drożdżowiec,a serniczek polecam jest rewelacyjny.Poz.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+