poniedziałek, 22 kwietnia 2013

MARCHEWKOWE CIASTO

Dzisiaj ciasto z gatunku tych zdrowszych, bo z warzywem. Okazuje się, że ciasta z warzywami są bardzo dobre, wilgotne i długo zachowują świeżość. Ja swoje zrobiłam z marchewki i jabłka, które pozostały po odwirowaniu soku w sokowirówce. Sok i ciasto bardzo nam smakowało i dlatego będę częściej robić taki duet.


SKŁADNIKI
3 szklanki startej marchwi (ja dałam 2+1 szklankę startych jabłek);
2 szklanki mąki;
1 łyżeczka sody;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
2 łyżeczki cynamonu;
1 łyżeczka przyprawy do pierników;
szczypta soli;
1 szklanka cukru (u mnie brązowy);
4 jajka;
1 szklanka oleju (u mnie z pestek winogron).

WYKONANIE
Ciasto przyrządzamy w 2 miskach. W jednej mieszamy przesianą mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i przyprawę do pierników. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dolewamy olej i dalej miksujemy. Do płynnych składników wsypujemy suche składniki i chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły. Do wymieszanej masy dokładamy marchewkę i jabłko (jeżeli nie mamy ich rozdrobnionych przez sokowirówkę, ucieramy na tarce). Ciasto przelewamy do tortownicy średnicy 25cm i pieczemy około 50 minut.

13 komentarzy:

  1. prosto, pysznie i szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglada super apetycznie. Ciasto marchewkowe jest zawsze wspaniale:-) Chyba nawet jutro upieke:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie niestety nigdy nie było dane przetestować trwałości ciast warzywnych,bo...za szybko znikały ;-) Podoba mi się pomysł wykorzystania "odpadu" z sokowirówki do ciasta. Nic się nie zmarnowało a do tego był pyszny deser. Genialne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre ciasto. Piekłam też babkę z dynią, ale przede mną jeszcze ciacho z cukinią- ponoć też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś bardzo gospodarną kobietą! Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto marchewkowe podbiło jakiś czas temu moje serce, Twoje prezentuje się bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię ciasto marchewkowe, więc ten dodatek zachwyca, jabłko jak zawsze również. Ale najbardziej kolor.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło Ci bardzo puszyste, niczym chmurka:) A ciasta z warzywami uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam marchwekowe! co prawda sokowirówki nie mam, ale jeśli kiedyś zakupię, na pewno zapamietam patent na bardzo produktywne wykorzystanie "resztek" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam, ale to ulubione ciasto moich dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. W ilu stopniach pieczemy ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w 170 stopniach, ale wiadomo każdy piecyk jest inny:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+