piątek, 3 maja 2013

BABKA CYTRYNOWA Z JOGURTEM

Ta pyszna babka była przygotowana na majowy, ciepły piknik. Ze wszystkich planów została tylko babka. Jest ona idealną propozycją na podwieczorek z herbatką w gronie przyjaciół. Babka cytrynowa należy do moich ulubionych ciast, dzięki czemu często gości na moim stole i jeszcze szybciej znika.


SKŁADNIKI
12 dag masła;
15 dag cukru;
skórka otarta z cytryny;
cukier wanilinowy;
2 jajka;
20 dag maki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta soli;
0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;
2 łyżki soku z cytryny.

NA LUKIER
5 łyżek cukru pudru;
gorąca woda;
kilka kropli soku z cytryny.

WYKONANIE
Masło ucieramy z cukrem, skórką i cukrem wanilinowym na białą, puszysta masę. Dalej miksując dodajemy jajka. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą. Gdy składniki się połącza dolewamy jogurt i sok z cytryny, chwilę wszystko mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Babkę oblewamy lukrem (cukier puder zalewamy minimalna ilością wody, wkrapiamy sok i wszystko dokładnie mieszamy). Zachęcam do spróbowania.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam babkę cytrynową, takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę to czym prędzej zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ prosty i smaczny przepis, a Twoje roladki dotarły do mnie, super, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym kawałek teraz mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już robię herbatkę i się częstuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z babek najbardziej lubię właśnie cytrynową, najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwielbiam ciasto cytrynowe, za smak i prostotę w przygotowaniu. A krztałt babki z decydowanie ciekawszy.

    OdpowiedzUsuń
  8. idealna do kawki lub jak ktoś wyżej pisał herbatki:D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+