czwartek, 15 sierpnia 2013

MAKARON Z PAPRYKĄ

Oto propozycja na fajny obiad. Bardzo prosta i szybka potrawa a przy tym pyszna i sycąca. W okresie letnim przyrządzam to danie dosyć często, ponieważ bardzo je lubimy. Jest lekkostrawne więc nie obciąży zbytnio naszego żołądka.


SKŁADNIKI
4 papryki różnokolorowe;
cebula;
ząbek czosnku;
2 pomidory;
2 ogórki kiszone;
2 ogórki zielone;
pętko kiełbasy;
olej;
sól i pieprz do smaku;

WYKONANIE
Kiełbaskę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka. Następnie czyścimy paprykę i kroimy ją w grubszą kostkę. Dodajemy do kiełbasy i cebuli. Dorzucamy pokrojonego zielonego ogórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. Po tym czasie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz kiszone ogórki. Lekko próżymy uważając, aby warzywa się nie rozgotowały. Przyprawiamy. W osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z zalecaniami producenta. Odcedzamy, dodajemy do warzyw. Gotowe!

7 komentarzy:

  1. dobra opcja na lunch box do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra propozycja na lekki obiad na lato. Z makaronem, który uwielbiam to akurat świetne połaczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie i smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna opcja na wykorzystanie papryki, akurat zalega mi jej dużo na działce ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne by zabrac jako lunch do pracy:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+