sobota, 7 września 2013

PIERNIK Z HERBATĄ PRZEKŁADANY JABŁKAMI

Oto przepis na przepyszny i szybki piernik (podpatrzyłam go tu). Zmieniłam trochę przepis i u mnie zamiast kremu użyte są zdrowsze i mniej słodkie jabłuszka. Piernik dzięki herbacie jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Tak przygotowany kojarzy mi się z jesienią i zimą.


SKŁADNIKI
3 szklanki mąki;
1 szklanka miodu (może być sztuczny);
1 szklanka oleju;
0,5 szklanki cukru brązowego;
1 szklanka mocnego naparu herbacianego;
1 łyżka przyprawy do piernika;
1 łyżka sodki;
szczypta soli;
4 jajka;
słoik prażonych jabłek Reypol;
2 łyżki żelatyny;
ewentualnie polewa, migdały i orzechy do posypania wierzchu.

WYKONANIE
Zaczynamy od zaparzenia szklanki herbaty, musi być to mocy napar. Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy olej i herbatę. Na końcu dosypujemy przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Białka ubijamy ze solą, delikatnie łączymy z ciastem. Blaszkę o wymiarach 33x23 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy na pół. Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Przekładamy piernik. Dekorujemy polewą.

18 komentarzy:

  1. Aniu, fantastyczny przepis. Widać, że szybko można ten piernik upiec. I jeszcze to przełożenie jabłkami...hmm. Sama rozkosz dla podniebienia. Skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja:) też taki czasami robię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jabłkami jeszcze nie próbowałam, na pewno jest przepyszny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. na herbacie jeszcze nie robiłam, ciekawe!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też nie robiłam z jabłkami,ale pomysł mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisałam przepis bo kompozycja smaków podziała na moja wyobraźnię i chce je spróbować realnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od samego wyglądu zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do zimy jeszcze trochę daleko ale to ciasto z miłą chęcią bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł z jabłkami zamiast masy super, tez bym tak zrobiła i kojarzy mi się z zimą, okolice świąt to tak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj tak, czas już na jesienne ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm taki wilgotny i pyszny! Pewno rozpływał się w ustach? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne jesienne ciastko. Przypominają mi się od razu lata młodzieńcze, gdzie późnym latem, wczesną jesienią pachniało piernikiem u babci w kuchni. Mmmm. Super wspomnienia. Przy okazji wpisu chciałam zaprosić Was na nasze forum kobiet. Dyskutujemy na nim o wszelkich sprawach kobiecych, również tych kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ on musi być aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Częstuję sie Aniu tym Twoim smacznym pierniczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypróbuję ten przepis . Jest łatwy i apetyczny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Można prosić o rozwinięcie myśli "mocny napar" ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szklankę biorę 2 torebki herbaty, chyba tak będzie najprościej. Ale herbata herbacie nie równa, ja proponuje Liptona, bo jest mocna:) Pozdrawiam

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+