niedziela, 15 września 2013

SZARLOTKA KOKOSOWA Z PIANKĄ

Przepis ten podpatrzyłam w gazetce ,,Ciasta - sprawdzone przepisy”. Nie był zbyt trudny ale inny od zwykłego przepisu na szarlotkę. Piana z białek i kokos zdecydowanie korzystnie wpłynęły na smak ciasta. Szarlotkę upiekłam w torownicy z przykryciem z Emako*, ponieważ w niedzielne popołudnie wybieramy się do znajomych na działkę.


SKŁADNIKI
Na ciasto:
4 żółtka;
0,5 szklanki cukru pudru;
1 łyżka cukru wanilinowego;
25 dag margaryny;
3 szklanki mąki pszennej;
10 dag wiórków kokosowych;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na bezę:
4 białka;
0,5 szklanki cukru pudru;
2 łyżki maki ziemniaczanej.

Dodatkowo:
około 1000g prażonych jabłek.

WYKONANIE
Z podanych składników (oprócz wiórków) zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy owe wiórki kokosowe. Ponownie zagniatamy. Ciastem bez kokosu wykładamy dno torownicy o średnicy 26 cm. Następnie nakładamy jabłka. Teraz czas na bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na jabłka. Na wierz ścieramy albo rozwałkowujemy ciasto z wiórkami. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch ciasto posypujemy cukrem pudrem.
* Emako sklep internetowy w którym znajdziemy mnóstwo ciekawych rzeczy i to w przystępnych cenach. Zaopatrzymy się w przybory kuchenne, turystyczne, dekoracje, zabawki itp. Ja w Emako wypatrzyłam tortownicę z przykryciem. Dzięki niej z łatwością przewieziemy nasz wypiek. Placek w takiej tortownicy nie obeschnie, a w lodówce nie przejdzie zapachami. Ciasto pieczone w tej formie nie przywiera, równomiernie się piecze. Cena tej tortownicy z przykryciem jest bardzo przystępna i wynosi 24,90 – myślę że każda gospodyni powinna ją mieć!

14 komentarzy:

  1. Poproszę kawałek, szarlotki nigdy nie odmówię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham szarlotki, kokos również, więc jak dla mnie połączenie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda:) lubię tę wersje szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna.... Z kokosem musi smakować bardzo ciekawie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłaś bardzo pyszną puszystą szarlotkę. Te wiórki są strzałem w dziesiątkę. Bardzo je lubię jako dodatek. Zdjęcia zrobiłaś fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne ciasto, bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna musiała być, a ja mam taką ochotę na szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu wygląda smakowicie, więc może się pokuszę i je zrobimy z mężem..choć nie przepadam za kokosem;))

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna tortownica, ponieważ teraz powoli kompletuję sprzęty i akcesoria kuchenne, to chętnie się nad nią zastanowię.
    A ciasto pyszne, wszystko z kokosem uwielbiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu jakie pyszności :)) Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyfląda niebiańsko! Ale mi narobiłaś smaku na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pięknie:) I z pewnością smakuje, równie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaintrygował mnie ten przepis i dziś go wypróbowałam .No i efekt znakomity.Smaczne i zdrowe, bardzo nam odpowiada.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+