sobota, 16 listopada 2013

BATONY MUSLI

Oto przepis dla tych, którzy bardzo szybko chcą mieć zdrową przekąskę. Jest nim musli z dodatkami w formie batona. I powiem, że w żadnym sklepie takich nie kupimy. Jest to solidna porcja błonnika i witamin. Zaspokoi głód nawet największego głodomorka. Możemy pokusić się i dodać kawałki czekolady, wtedy batoniki będą jeszcze lepsze :). Ja dodałam mieszankę różnego rodzaju musli Fitella od Gellwe i muszę przyznać, że mają bardzo dobrze dobrany skład.


SKŁADNIKI
2 szklanki musli Fitella;
1 szklanka płatków owsianych;
0,5 szklanki otrąb;
2 łyżki siemienia lnianego;
5 łyżek sezamu;
2 łyżki orzechów mielonych;
4 łyżki płatków migdałów;
1,5 szklanki pestki dyni, pestki słonecznika; śliwki suszone, wiśnie suszone, morele, żurawina suszona, owoce goji;
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411g);
5 łyżek syropu z agawy lub miodu.

WYKONANIE
Przygotowanie takich batoników jest szybkie i bardzo proste. A więc do rzeczy. Bierzemy duża miskę wsypujemy suche składniki, suszone owoce z grubsza kroimy na mniejsze kawałki. Dolewamy mleko i syrop z agawy lub miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na silikonową (najlepsza, bo batoniki z łatwością odchodzą) formę 28x21 cm, masę dociskamy zwilżoną dłonią. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Aby batoniki lepiej się kroiły wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Tak wykonane batoniki najlepiej podać z pyszną kawą od Gellwe La Mattina.

14 komentarzy:

  1. Aniu, uwielbiam takie "wszystko razem". Często kupuję batoniki do przegryzienia i nawet nie pomyślałam, że można w domu takie smakołyki zrobić. Tak wiec, skoro już wiem, to tylko kupię co trzeba i zrobię i będę chrupać. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszniutkie muszą być ;) Takie batoniki z chęcią bym schrupała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, fajny i jakże smaczny przepis, nie załam takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie apetyczne te batoniki! : )
    Chętnie zabrałabym do szkoły!

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe batoniki- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie domowe! w zasadzie od kiedy robię je sama, kupne poszły w odstawkę

    OdpowiedzUsuń
  7. CUDO, a jak pięknie wyglądają na zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie batoniki kocham:) a do domowych się przymierzam już stanowczo za długo:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajne :)) Takich domowych to ani nie robiłam ani nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja wciąż się przymierzam do zrobienia takich batoników ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+