sobota, 16 marca 2013

CIASTO Z MIKROFALÓWKI

Dziś czas na najdłuższy i chyba najbardziej skomplikowany przepis, który zamieszczam na moim blogu :). Przyznam się, że kiedy znalazłam parę propozycji na takie ciasto w internecie, oczywiście nie wierzyłam, że coś takiego może wyjść. Nie mówiąc o tym, że będzie ono smaczne. Najlepszą metodą na sprawdzenie było jego przygotowanie. Rzeczywistość okazała się zgoła inna. Otóż moje ciasto wyszło wyśmienite. Przygotowanie zajęło mi chwilkę a do tego jest naprawdę pyszne. Jedyną wadą jest to, że ciasto dość szybko się starzeje i wysycha, dlatego najlepiej jest je podać od razu po upieczeniu.


SKŁADNIKI
4 łyżki mąki;
1,5 łyżki kakao;
jedno jajko;
2 łyżki cukru;
4 łyżki mleka;
4 łyżki oleju;
pół łyżeczki proszku do pieczenia;

WYKONANIE
W szklanej miseczce mieszamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wbijamy jajko. Dodajemy mleko oraz olej i wszystkie składniki dokładnie łączymy. Miseczkę wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 3,5 minuty przy maksymalnej mocy. Po upieczeniu moje ciasto ozdobiłam polewą czekoladową i skórką pomarańczy w cukrze.


22 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) ja wciąż nie jestem przekonana do wypieków z mikrofali...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez z poczatku nie bylam przekonana do wypiekow z mikrofali ale sprobowalam i wyszly mi pszyszne :)

      Usuń
    2. mi wyszlo rewelacyjnie

      Usuń
  2. też wiele razy widziałam to ciasto, ale nie robiłam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam mikrofalowe wypieki, szybko i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne ;) Muszę zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam w mikrofalówce ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakiś czas temu mama opowiadała mi o tak pieczonym cieście, fajny pomysł na szybkie i pyszne ciacho :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. własnie zrobiłam:) na wierzch dałam wisnie w sosie włąsnym:) takie domowe, ciezkie i klejace.. jejku.. niebo w buzi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. potwierdzam, rewelacyjne, właśnie mój 13 letni syn podzielił się ze mną posiłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też byłam do tego sceptycznie nastawiona ale ciasto jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie zrobilam po raz kolejny.. dobry pomysl gdy w mieszkaniu jest tylko mikrofalówka

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślałam ,że to nigdy nie wyjdzie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Własnie z córka w formie zabawy zrobiliśmy sobie to ciastko i muszę powiedzieć że jestem ogromnie zaskoczony tym jak ono smakuje. Zamiast kakao dodaliśmy czekolady do picia i ciacho jest super. Córa wcina ciacho aż jej się uszy trzęsą.
    W mikrofalówce o max. Mocy 700W na cztery minuty i ładnie wyrosło.
    Zdjęcia nie dam, bo już nie ma czemu robić, całe zjedzone.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  14. dzieki:) ja dodalam cappucono zamiast kakao i jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  15. na prawdę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A co się stanie jak nie dodam oleju ? Bo nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym poszła do sklepu i kupiła, ciasto bez oleju będzie bardzo suche.

      Usuń
  17. Miałam kuchnię mikrofalową, "porwała" mi ją moja córka studentka :) dlatego Aniu podeślę jej Twój przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń