niedziela, 3 marca 2013

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Ostatnimi czasy to właśnie kapusta pekińska robi furorę w naszych kuchniach. Surówka z niej jest prosta, szybka i pyszna. W zależności czym ją doprawimy, będzie różnie smakować. Ja najczęściej dodaję oliwę z oliwek, choć przyznam, że najlepiej smakuje mi z majonezem. Niestety kalorie powodują, że majonez idzie w odstawkę.


SKŁADNIKI
1 kapusta pekińska;
1 szt. jabłka;
1 marchewka;
1 cebula;
szczypiorek;
natka pietruszki;
sól i pieprz;
5 łyżek oliwy z oliwek;
łyżka soku z cytryny.


WYKONANIE
Kapustę myjemy i kroimy. Wsypujemy do miseczki. Jabłuszko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Szczypior i natkę siekamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy łyżkę soku z cytryny. Dolewamy oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Surówka gotowa!

6 komentarzy:

  1. Każda surówka i sałatka jest lepsza z majonezem. Ale też odstawiam go z tego samego powodu - ze zdrowego posiłku robi bombę kaloryczną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko, smacznie i kolorowo:)
    Robię taką samą. To taka moja uniwersalna surówka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za surówką z kapusty pekińskiej, ale ta mnie przekonała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za takimi surówkami, samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka suróweczka to samo zdrowie!:) Wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń