czwartek, 16 maja 2013

CIASTO Z BANANAMI

Szkoda było mi wyrzucić banany, które tak naprawdę były już dawno na emeryturze. Nikt by już ich nie zjadł, a w cieście smakują wyśmienicie. Do tego ciasta możemy użyć przeróżnych bakali czy pestek. Mogę śmiało powiedzieć, że moje należy do tych zdrowszych. Ponieważ użyłam oleju z pestek winogron, len mielony odtłuszczony, pestki dyni i pestki słonecznika.


SKŁADNIKI
3 banany bardzo dojrzałe;
1/3 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm;
3 łyżki cukru;
2 jajka;
1 łyżeczka sody;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1,5 szklanki mąki pszennej;
2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego Oleofarm;
szczypta soli;
1 łyżka pestek dyni Oleofarm;
1 łyżka pestek dyni cynamonowych Oleofarm;
1 łyżka orzechów;
1 łyżka rodzynek.

WYKONANIE
Za pomocą miksera łączymy olej z jajkami. W drugiej miseczce łączymy mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Dodajemy rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i pestki. Pieczemy w keksówce o wymiarach 30 x 12 cm w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut.

*Oleofarm polska firma, która istnieje od 10 lat. Firma zdobyła wiele nagród i certyfikatów. Produkują suplementy diety w proszku i kapsułkach, soki otrzymywane z wyciskanych owoców oraz szeroką gamę smakową olejów. Na szczególną uwagę zasługuje olej budwingowy lniany tłoczony na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zachęcam także do spróbowania oleju z orzechów włoskich. Ma niepowtarzalny smak i aromat.

11 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciacho!:) pyszne i świetnie sprawdzi się na kolację, podwieczorek czy słodkie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne ;) Już się zabieram chyba z miesiąc za ciasto bananowe i nie mogę, ale chyba muszę, bo się cała oślinię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały pomysł na takie "pozostawione" banany. Z pewnością przy najbliższej okazji tak zrobię (i się pochwalę :)) Ciasto wygląda bardzo smacznie, trochę jak chlebek deserowy, trochę jak ciasto. Akurat na "przegryzkę". Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł z tym słonecznikiem i pestkami dyni :)) Wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście zdrowe i na pewno pyszne. Chętnie porwałabym kawałek takiego bananowca :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto takie piekłam , ale coś mi troche nie wyszło. Aniu skorzystam z Twojego przepisu, może będzie lepsze:) a smak oleju z orzechów znam, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę Ci produktów tej firmy, bo są pierwsza klasa ! A ciasto rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam bananowe! a w tej wersji jest dodatkowo zdrowo nadziane, super

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam to bananowe ciasto. Ale nie mogąc się doczekać kiedy banany już będą zbyt dojrzałe, specjalnie je przechowałam. Okazało się, że ciasto jest fantastyczne. Dzięki za pomysł i za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu cieszę się bardzo, że moje ciasto smakowało :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+