wtorek, 21 maja 2013

UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM

Na blogach królują teraz ciasta z rabarbarem, więc i ja postanowiłam takowe zrobić. Pamiętam lata młodzieńcze, kiedy to wcinało się surowy rabarbar moczony w cukrze. Buzia wykrzywiała się od kwaśnego smaku, ale co tam, wcinało się aż uszy się trzęsły :). Moje ciasto rabarbarowe wyszło wilgotne i nie za słodkie. Na pewno na tej propozycji nie skończę przygody z rabarbarem. W tym roku upichcę coś jeszcze.


SKŁADANKI
2 szklanki mąki;
0,5 paczki margaryny;
3 jajka;
1 szklanka cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
mały serek Danio waniliowy lub 1/3 szklanki mleka;
szczypta soli;
4-5 gałązek rabarbaru;
cukier wanilinowy.

WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy porcjami na przemian ze serkiem. Chwilę jeszcze miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch układamy obrany i pokrojony rabarbar. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś ;) Uwielbiam takie ciacha, muszę koniecznie zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też ostatnio ucierane ciasto z rabarbarem jest na topie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto! Z serkiem waniliowym nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ucierane z rabarbarem to świetny pomysł! :) Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie dzisiaj również był wypiek ciasta z rabarbarem, będzie na pewno powtórka więc zamieszczę i swoje zdjęcia, ciasta ucierane bardzoo bardzooo lubię, choć zawsze mam stresa, żeby mi się masa nie zważyła :)))))))))))) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, jak dobrze, że przedstawiasz to ciasto. Po co mam szukać gdzieś. Chętnie upiekę, bo kusi i chyba nie jest pracochłonne. Krys

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie smaczne i akurat rzeczywiście na czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha!:) również uwielbiam ten kwaśny smak:) przepraszam że dopiero do Ciebie zaglądam ale różnie mam z czasem teraz:(

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasta z owocami to moje ulubione

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+