czwartek, 23 kwietnia 2015

WĘDLINA WIEPRZOWO-INDYCZA

Oto następna moja propozycja na domową wędlinę. Tym razem zrobiona z udźca indyczego i polędwiczki wieprzowej. Ponieważ bardzo nam smakuje wędlina robiona w szynkowarze, dlatego stworzyliśmy rytuał, że w każdą sobotę właśnie taką przygotowujemy. Niestety w okolicach środy nie ma już po niej śladu. Przeważnie wędlinkę robię z chudego mięsa, aby także moja córeczka mogła zjeść kawałek (przynajmniej mam pewność, że nie faszeruję jej chemią). Kto jeszcze nie ma takiego szynkowaru, polecam sklep internetowy Tradismak. Tam zaopatrzycie się w potrzebne artykuły.


SKŁADNIKI
0,90 dag mięsa (u mnie udziec z indyka i polędwiczka wieprzowa);
1 płaska łyżka peklosmaczku;
1 łyżka przyprawy Szeherezada S;
2 łyżki żelatyny wieprzowej.

WYKONANIE
Mięsko kroimy na kawałki takie, jakie przygotowujemy na gulasz. Posypujemy peklosmaczkiem i przyprawą Szeherezada. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego dnia układamy w szynkowarze warstwę udźca, przesypujemy żelatyną, na to układamy warstwę polędwiczki wieprzowej i znów posypujemy żelatyną. Na wierzch układamy udziec. Skręcamy szynkowar. W garnku na dnie układamy ręcznik. Teraz wkładamy szynkowar i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż temperatura będzie wynosić 70 stopni. Trwa to około 1,5 godziny. Gdy to nastąpi wyłączamy palnik i szynkowar zostawiamy do ostygnięcia. Następnie całość wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Rano otwieramy i na śniadanie jemy pyszną drobiową, domową wędlinkę.


11 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda. Ja jestem za... domową wędliną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anula, przepis kradnę, właśnie sobie kupiłam szynkowar i nie mam jeszcze pojęcia jak z nim postępować, przepis sie przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa wędlinka nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj kawał mięcha! jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od dłuzszego czasu noszę się z zamiarem zakupu szynkowara.Widzę,że u Ciebie Aniu się sprawdza znakomicie.Obawiam się jedynie,że jak zacznę robić w nim wędliny, to będę musiała zakupić dwa, bo jeden się nie wyrobi.Pazdrawiam Twoją rodzinkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuje w takim razie kupić szynkowar większej pojemności:)

      Usuń
  6. Aniu, oglądam od jakiegoś czasu to cudo i waham się, waham czy je kupić...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ulu myślę że warto mieć takie cudo w domu, u mnie się sprawdza w 100%

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak zdrowa wędlina wykonana w domu. Od tych sklepowych na samą myśl ile w nich jest chemii aż głowa boli.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+