środa, 16 maja 2012

JABŁECZNIK

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony jabłecznik.


SKŁADNIKI
0,5 paczki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru
2 szkl. mąki (niepełne)
1 jajko i 1 żółtko
ok. 1 kg jabłek
cynamon
gruby cukier

WYKONANIE
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy dno małej tortownicy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub wykorzystujemy smażone ze słoika. Posypujemy je cynamonem. Jeśli ktoś lubi, może też pokropić aromatem pomarańczowym. Następnie przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem.

2 komentarze:

  1. w jakiej temperaturze ma być wypiekane ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 170 stopni, temperaturę najlepiej wypróbować w swoim piekarniku, każdy jest inny. Ja ma gazowy.

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+