środa, 13 marca 2013

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Oto propozycja na słodki podwieczorek. Pamiętam, jak takie placuszki robiła mi moja mama. Prócz jabłka w cieście naleśnikowym możemy obtaczać inne owoce, np. gruszki, banany lub ananasy. Zapewniam, że też będą równie pyszne.


SKŁADNIKI
1 jajko;
0,5 szklanki mleka;
3 łyżki mąki pszennej;
szczypta soli;
szczypta proszku do pieczenia;
cukier puder do posypania;
olej do smażenia;
2 jabłka;

WYKONANIE
Jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Jabłka obieramy, kroimy na centymetrowe plastry, środek wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy krążek jabłka moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po przewróceniu na drugą stonę, patelnię przykrywamy pokrywką. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem (który możemy zmieszać z cynamonem). Smacznego!


19 komentarzy:

  1. każdy owoc w cieście naleśnikowym jest rewelacyjny, jabłka to pyszna klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię wszelkie owoce w cieście, a jabłka kojarzą mi się z dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam, ale na pewno by mi smakowało:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Lubię wszystko z jabłkami, a jabłka z naleśnikami najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pyszne! Chcę chociaż jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj chyba są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka:) Uwielbiam te placuszki posypane grubą wartstwą cukru pudru i szczyptą cynamonu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie proste a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie cudowne:) Moja babcia mi zawsze takie robiła!

    OdpowiedzUsuń
  10. Och jak mi się zrobiło domowo i rodzinnie w serduchu, moja mama również mi takie placuszki przyrządzała. Pozdrawiam :)
    kasia
    notatnikkulinarny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Też jadałam w dzieciństwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie jabłuszka!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Smak dzieciństwa do którego bardzo często wracam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. te jabłka to pych zawsze mi smakowały:p

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ! Codziennie jej je na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+