czwartek, 28 marca 2013

ŁABĘDZI PUCH

To ciasto przygotowałam na imieniny mamy. Dla wielbicieli kokosa nie lada wyżerka. Ciasto łatwe w przyrządzeniu, tanie i smaczne. Myślę, że na wielkanocnym stole obok mazurków i bab będzie prezentować się zacnie. Dodam tylko, że krem jest przyrządzony z suchych bułek, które nie są wyczuwalne w cieście.


SKŁADNIKI
NA BISZKOPT:
6 jajek;
1 szklanka mąki;
1 szklanka cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

NA KREM:
3 małe suche bułki;
3 szklanki mleka;
0,25 szklanki cukru;
3 łyżki ekstraktu waniliowego Skworcu;
30 dag masła;
10 dag wiórków kokosowych Skworcu.

POSYPKA NA WIERZCH:
1 łyżka masła;
0,5 szklanki cukru;
10 dag wiórków kokosowych.

DO PRZEŁOŻENIA:
dżem wiśniowy;
1 szklanka suszonych wiśni Skworcu ;
alkohol do namoczenia wiśni (u mnie wódka).

WYKONANIE
Najpierw musimy zalać suszone wiśnie alkoholem, najlepiej na noc. Następnie pieczemy biszkopt (można upiec dzień wcześniej). Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier i  miksujemy do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny. Wlewamy żółtka i chwilkę mieszamy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach miksera. Pieczemy około 30 minut w dużej tortownicy. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 krążki.
Teraz zabieramy się za krem. Bułki zalewamy 2 szklankami mleka, zostawiamy aby zmiękły. Następnie rozgniatamy je widelcem lub blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy bułki i wiórki kokosowe. Wszystko przez chwilę gotujemy. Na koniec dolewamy ekstrakt waniliowy. Odstawiamy masę do przestygnięcia,. W tym czasie miksujemy masło i dodajemy do niego po łyżce przestudzonej masy bułkowej. Wszystko dokładnie łączymy.
Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy dżemem i układamy wiśnie nasączone w alkoholu. Na to rozsmarowujemy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i rozprowadzamy na nim pozostały krem.
Na wierzch robimy kokosową posypkę. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni i smażymy je aż uzyskają złoty kolor. Uwaga trzeba ciągle mieszać, bo się szybko przypalają.

*SKWORCU to sklep internetowy doskonale zaopatrzony w przyprawy, kawy, herbaty czy bakalie. Nie dosyć, że ogromny wybór to przystępne ceny. Do tego miła i profesjonalna obsługa. Dostawa na drugi dzień. Gorąco polecam!

6 komentarzy:

  1. apetycznie wygląda:) uwielbiam kokos, a kremu z bułką jeszcze nie robiłam:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda fantastycznie, aż trudno uwierzyć, że w kremie się bułki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto :) Zrobię po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho wygląda niezwykle smakowicie! Zdrowych i radosnych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne ciasto! nazwa bardzo adekwatna, wygląda tak lekko

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+