piątek, 28 grudnia 2012

GALANTYNA

Już po świętach, czas przygotować się na Sylwestra. Oto propozycja na proste a zarazem smaczne danie, które umili nam powitanie Nowego Roku. Potrawa na pewno dietetyczna. Będzie wspaniałym przerywnikiem między innymi przekąskami a napojami bąbelkowymi.


SKŁADNIKI
1 kurczak;
1 filet z kurczaka;
przyprawa rosołowa;
przyprawa do kurczka;
czosnek suszony mielony;
majeranek;
1-2 łyżki żelatyny;
folia aluminiowa;
płat gazy (można kupić w aptece);
3 liście laurowe;
5 ziarenek ziela angielskiego;
10 ziarenek pieprzu;

WYKONANIE
Zaczynamy od wytrybowania kurczaka. Gdy już uporamy się z trybowaniem rozkładamy go, aby powstał płat. Nóżki rozcinamy, aby je płasko rozłożyć. W gołe dziury tzn. tam gdzie jest sama skóra, bez mięsa, układamy plastry piersi. Posypujemy przyprawami. Jak również równomiernie posypujemy żelatyną, sprawi ona że rolada przy krojeniu nie będzie się rozpadać. Całość ściśle zwijamy, na wierzchu posypujemy jeszcze przyprawą rosołową i majerankiem. Owijamy szczelnie we folię aluminiową. Odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień zawijamy wszystko w gazę, na końcach mocno zwijając jak cukierka. W dużym garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim i łyżką przyprawy rosołowej lub soli. Wrzucamy nasza roladę i gotujemy ok. 1,5 godziny (w połowie przekręcamy roladę). Zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.

9 komentarzy:

  1. rewelacja ;) uwielbiam takie konkretne mięska ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wymaga sporo pracy!? Ale efekt wygląda wspaniale!:)Ja nigdy nie robiłam galantyny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwięcej czasu zabiera trybowanie kurczaka, ale naprawdę warto się pomęczyć:)

      Usuń
  3. wygląda cudownie!
    w tej chwili marzę żeby znalazła się w mojej lodówce;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, przepis na pewno fajny ale nie rozumiem czy mamy gotowac to w folii i gazie czy wyciągnąc z folii ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotujemy w foli i gazie mocno zawinięte. Odwijamy jak wystygnie:)

      Usuń
  5. O jej :D
    ależ to musi smakować Mmmmmm ... zaraz się rozpłynę :P
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+