środa, 16 stycznia 2013

KROKIETY

Czy ktoś nie lubi krokietów? Ja nie znam takiej osoby. Są proste w wykonaniu, a z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie. Zjadając jednego jesteśmy już najedzeni. Można podawać na obiad, jak i na kolację. A na imprezie rozejdą się w oka mgnieniu.


SKŁADNIKI
Na farsz:
1 kg kapusty kiszonej;
5 dag grzybów suszonych;
cebula;
ziele angielskie;
pieprz;
liść laurowy;

Na naleśniki:
1 szkl. mleka;
1 szkl wody;
2 szkl maki;
2-3 jajka;
szczypta soli;
bułka tarta do obtaczania;
jajka do obtaczania;
olej do smażenia;

WYKONANIE
Najpierw musimy przyrządzić kapustę.Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie. Kapustę w zależności jaka jest kwaśna, wypłukać na sicie wodą, poszatkować. Kapustę gotować do momentu aż będzie miękka z dodatkiem przypraw. Grzybki gotować w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie siekamy i dodajemy do kapusty razem z wodą w której się gotowały. Cebulę przesmażamy najlepiej na oleju lnianym i dodajemy do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli w kapuście jest dużo płynu , do krokietów musimy ją odsączyć. Teraz musimy przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki , dosyć cienkie. Nakładamy trochę kapusty, rolujemy krokiety. Panierujemy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron.

10 komentarzy:

  1. już mi ślinka poleciała na sam ich widok...a wiem jak dobrze gotujesz...mniam Monia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! szkoda tylko, że tak rzadko je robię :}
    Kapustę kiszoną zastępuje włoską.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze....idę rozmrozić kapustę ze świat i zrobię, bo nabrałam smaka

    OdpowiedzUsuń
  4. Czerwony barszczyk i krokiety to jest to, co tygryski lubia najbardziej :) Narobilas mi apetytu :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam krokiety właśnie z barszczykiem czerwonym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie z kapustą i grzybami najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  7. Zimą zawsze robi się cieplej od takiego dania.
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm uwielbiam krokiety, z barszczykiem to już prawie jak niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi ślinka cieknie, jak patrzę na Twoje krokieciki:)Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie krokiety to po prostu klasyka:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+