środa, 23 stycznia 2013

LAZANIA

Podobną lazanię jadłam u kuzynki. Zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam przygotować takową w domu. Do przyrządzenia jej użyłam makaronu Jastrzębskiego - łazanki z falbanką z Jagodexu. Muszę się przyznać, że makaron ten spisał się wyśmienicie a nawet lepiej niż płatki makaronowe, które powinno się do tej potrawy użyć. Zdecydowanie skrócił się czas pieczenia zapiekanki. Mniejszy makaron szybciej stał się miękki a ser zlepił warstwy i dosyć łatwo można było wyciągnąć kawałek lazanii.


SKŁADNIKI
makaron Jastrzębski łazanka z falbanką;
puszka pomidorów;
3 łyżki koncentratu pomidorowego;
0,30 dag pieczarek;
0,50 dag mięsa mielonego;
2 szt cebuli;
2 ząbki czosnku;
ser żółty;
suszona bazylia i oregano.

WYKONANIE
Makaron gotujemy około 3 minut i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy mięso mielone, całość przesmażamy. Teraz obieramy i kroimy na plasterki pieczarki i przesmażamy razem z mięsem. Dokładamy pomidory i koncentrat. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sos powinien być płynny, aby makaron miał co wchłaniać. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy makaronu, sosu i sera, aż do wyczerpania składników. Pieczemy ok. 40 minut.

8 komentarzy:

  1. dawno nie robiłam, fajny ten patent z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja mam smak na zieloną lazanię, ze szpinakiem, makaron już kupiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lazanię, pod beszamelem mmmm! Chyba musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie robiłam lazanii! Muszę odświeżyć przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dobry pomysł z tym makaronem

    OdpowiedzUsuń
  6. Darciu podobną robił w tygodniu...super obiadek Monia

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam lazanie a Twoja wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+